FIRA I FESTIVAL LITERARI

SALA DE PREMSA - FIRA LITERAL 2022

LA FIRA LITERAL

Els dies 21 i 22 de maig torna la Fira Literal 

Com cada mes de maig, torna Literal, la fira d’idees i llibres radicals. Els dies 21 i 22 de maig més d’un centenar d’editorials independents es reuniran al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona, per convertir-lo de nou en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític.

«Un bon llibre sempre és una provocació», Joan Fuster

Aquest any se celebra el centenari de Joan Fuster i des de Literal se li ha volgut retre homenatge dedicant-li el cartell de la 8a edició i fent girar part de la programació al voltant de les seves idees. El cartell posa en el seu centre un llibre que és, alhora, una caixeta de llumins. L’estudi de creació Münster Studio ha volgut acompanyar d’aquesta manera l’aforisme de Joan Fuster que encapçala la idea del cartell.

Literal ha fet públic, també, l’habitual espot del festival. Seguint en la línia poètica dels vídeos promocionals de les últimes edicions, el realitzador Àngel Amargant ha creat una distopía de caire minimalista.

Roda de premsa i acte d’homenatge a bell hooks

El proper 4 de maig Literal presentarà les novetats i la programació de la 8a edició de la fira en una roda de premsa que tindrà lloc a les 6 de la tarda a l’Ateneu Barcelonès. El mateix dia, i en col.laboració amb la secció de feminismes de l’ateneu, es farà un homenatge a bell hooks, una de les autores feministes més importants de les últimes dècades, les idees de les quals estan en l’ADN de Literal. En unes setmanes detallarem la informació de l’acte.

Coordinació
Laura Arau
coordinacio@literalbcn.cat
+34 636 003 601

Comunicació i premsa
Aram Ramon
comunicacio@literalbcn.cat
+34 653 669 287

FIRA LITERAL 2022

Com cada mes de maig, torna Literal, la fira d’idees i llibres radicals. Més d’un centenar d’editorials independents es reuniran al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona, per convertir-lo de nou en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític.

«Un bon llibre sempre és una provocació», Joan Fuster

Aquest any se celebra el centenari de Joan Fuster i des de Literal li hem volgut fer el nostre petit homenatge, dedicant-li el cartell d’aquesta edició i fent girar part de la programació al voltant de les seves idees. Però no només això. Literal té ADN fusterià, la seva essència plana per sobre l’organització de la pròpia fira. Literal és una fira política, que vol apropar el públic general a la cultura que es fa des dels marges i visibilitzar, així, aquests altres centres de producció cultural. Igual que Fuster, des de Literal sabem que «tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres». És per això que, des de l’Economia Social i Solidària, impulsem una fira literària amb mirada de país.

Radicalitzem la cultura

Aquest any els llibres radicals tornaran a ocupar el recinte de la Fabra i Coats. És hora de recuperar els carrers i places, compartir de nou, trobar-nos, sentir-nos comunitat. La pandèmia ha portat, entre altres, la virtualització a les nostres vides, l’aïllament i l’erosió dels vincles comunitaris. Ha deixat malmès el teixit social i cultural del nostre país. Cal recuperar els espais de trobada i de vida comunitària perquè trobar-nos és cuidar-nos. I, com deia la bell hooks, «sostenir-nos és construir comunitats de resistència».

Literal creix. No només augmenta el nombre d’editorials i llibreries independents que participen al mercat del llibre, sinó que obrim nous espais als patis dels tres centres escolars del recinte. Comptarem amb un espai de restauració amb Alterevents als fogons, un espai de canguratge amb Tata Insti, obrirem un espai de lectura, gestionat per Biblioteques de Barcelona, sumarem nous espais per a presentacions de llibres i debats, un escenari artístic, etc. Comptarem amb noves col·laboracions, com la del Consell de Joventut de Barcelona, que aproparà la fira als joves, i la de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, que permetrà iniciar l’Espai Àgora, un espai de debats i reflexió que pretén ser la intersecció entre el món literari, l’acadèmia i els moviments socials. 

Literal aquest any abordarà moltes temàtiques. Parlarem de cultura i transformació social, de literatura radical, de descolonització, de control social, de gènere, de classe, de la qüestió nacional, de la nova ruralitat i de ciutats feministes, de decreixement i ecosocialisme, de suport mutu, gestió del temps i salut mental, entre altres. Literal puja al ring de la batalla de les idees i us convida a radicalitzar la cultura. 

Fem de Literal un espai de trobada comunitària, de lluita compromesa i de subversió. Perquè, entre totes i tots, la convertim també en un espai d’emancipació!

VÍDEOS FIRA LITERAL

FIRA LITERAL 2022 RESUM

FIRA LITERAL 2021 PROMO

FIRA LITERAL 2020 RESUM

FIRA LITERAL 2020 PROMO

FIRA LITERAL 2019 RESUM

FIRA LITERAL PRO 2019 RESUM

IMATGES FIRA LITERAL

FIRA LITERAL 2021

Literal 2021

FIRA LITERAL 2019

Literal 2019

FIRA LITERAL PRO 2020

Literal 2020

FIRA LITERAL PRO 2019

Literal PRO 2019

FIRA LITERAL 2018

Fira Literal 2018