Sovint, entre el dir i el fer hi va un bon tros de carrer

Víctor Català

PROPERAMENT TOTA LA INFORMACIÓ DE LA FIRA LITERAL 2024

Fira Literal 2024

Literal, la fira d’idees i llibres radicals

Literal, la fira d’idees i llibres radicals, celebra la seva 9a edició els dies 20 i 21 de maig de 2023 al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. Aquesta edició compta amb un mercat del llibre, que agrupa a un centenar d’editorials independents i llibreries cooperatives, i una setantena de converses, debats, presentacions, poesia i contacontes, entre altres activitats.

La 9a edició de Literal tornarà a ser el punt de trobada de la cultura i el pensament crític. Una cita indispensable per a moviments socials, el sector del llibre i el públic general.

L’edició 2024

Literal dedica el cartell de la 9a edició de la fira a Caterina Albert i Paradís. Coneguda pel seu nom de ploma, Víctor Català, l’escriptora ens recorda que “sovint, entre el dir i el fer hi va un bon tros de carrer”. Literal es celebrarà la setmana anterior a les eleccions municipals. És un bon moment per parar a reflexionar sobre la importància de passar del dir al fer, en un moment en el qual, massa vegades, les paraules i les accions no van de la mà.

La Víctor Català és una de les escriptores més importants de la literatura catalana i una figura clau per entendre la relació entre la literatura i la vida. En la seva obra reflecteix les preocupacions i inquietuds de la societat catalana del seu temps, posant en relleu les desigualtats socials, les contradiccions de la moralitat i la lluita per la llibertat i la dignitat de les persones. Aquesta relació entre la literatura i la realitat és precisament l’essència de la fira Literal. 

Més que una fira del llibre

MERCAT DEL LLIBRE

El recinte de la Fabra i Coats es convertirà en la ciutat dels llibres radicals. Les idees radicals aniran acompanyades d’alguns dels seus millors recipients, els llibres, i de les persones i els col·lectius que estan darrere d’aquesta explosió d’idees. El contacte entre lectors i editors, que sense intermediaris podrAn parlar cara a cara i abordar dubtes, recollir opinions i conèixer les persones que treballen darrere de cada projecte editorial serà una de les millors experiències de les que es podran gaudir a la Fira Literal.

FESTIVAL LITERARI

Grans converses que abordaran els temes més candents del moment amb la participació de les autores i autors més destacats en les diferents matèries. Llibres en diàleg a través de la conversa entre els seus autors. Debats entre els protagonistes dels conflictes socials i de les millors analistes nacionals i internacionals. Converses sobre economia social i solidària. Presentacions de llibres en format d’entrevista on la comunitat de Literal es trobarà amb els autors i autores de les diferents editorials participants.

ESPAI DE LECTURA

Zona on gaudir d’una estona de lectura on el públic, a més, es podrà endur llibres en préstec. Biblioteques de Barcelona coordinarà l’Espai de Lectura, on es trobarà una mostra dels llibres que formen part de les col·leccions de la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra, especialitzada en còmic, i de la Biblioteca Trinitat Vella - J. Barbero, especialitzada en moviment socials.

ESCENARI ARTÍSTIC

La fira Literal vol ser diferent. No estarà acompanyada del xivarri de fons que omple els pavellons firals. Poesia, música i contacontes es combinaran sobre l’escenari per convidar al públic assistent a descobrir autors, històries i músics de l’ambient cultural de la ciutat i d’arreu dels Països Catalans.

MENJAR I BEURE COOPERATIUS

Les millors causes sempre han d’anar acompanyades d’allò que ens permet continuar aguantant, el menjar i el beure. A través seu degustarem experiències cooperatives, artesanes i d’ajuda solidària, que ens permetran no defallir en les lectures, els debats i les converses de tot el dia.

ESPAI DE JOC

En col·laboració amb el programa Patis Oberts de l’Ajuntament de Barcelona, s’obre el pati de l’escola Can Fabra perquè els infants puguin jugar acompanyats d’adults i guiats pels monitors del programa. Així es fa possible l’ús del pati com a espai inclusiu de joc i interrelació comunitària.

Valors i finalitats

PROMOURE UNA ALTRA MANERA DE RELACIONAR-SE DINS DEL MÓN DEL LLIBRE POLÍTIC

No ens mouen els llibres en tant que mercaderies o com a objectes a acumular en estanteries, sinó que volem volem promoure una cultura del compartir a través de centres comunitaris de lectura i de pensament oberts al conjunt de les classes populars de la ciutat, el país i el món. Sense aquests espais, sense aquestes pràctiques, la literatura no té sentit per a nosaltres. La fira és una aposta política que neix des del sector del llibre i que s’adreça al conjunt de les persones de la ciutat i del país i en especial als col·lectius oprimits per aquest sistema i que amb la fira intentem dotar d’eines de pensament per contribuir a la seva emancipació.

PORTAR NOUS PÚBLICS AL PENSAMENT CRÍTIC I AL LLIBRE RADICAL

El nostre principal objectiu no és vendre llibres - en tot cas vendre llibres pot ser-ne una conseqüència - el nostre principal objectiu és generar nous lectors i lectores de pensament crític. Si aconseguim incrementar les persones interessades i àvides de lectura, tindrem uns públics més preparats i que sabran valorar els llibres produïts per les editorials que es troben a la fira. Per generar nous públics no hem de fer allò que sempre s’ha fet. Cal innovar i aquí és on sorgeix el repte. Per això volem impulsar activitats en diferents àmbits per què persones que potser no es senten inclinades al món dels llibres ni de la lectura puguin sentir-se còmodes en un context en què el llibre, i en concret el llibre radical, tinguin un caràcter atractiu. Literal vol ser un d’aquests contextos.

IMPULSAR EL MERCAT SOCIAL ENTORN EL MÓN DEL LLIBRE

Volem impulsar el mercat social a l’entorn del llibre a través de de dues vies complementàries: Fent servir la fira com una exposició anual de les editorials i els llibres emergents dins del llibre radical. I per altra banda fer conèixer els espais on trobar referències dels llibres i les editorials radicals la resta de l’any. Des de la nostra barricada feta de llibres i idees crítiques i radicals, us convidem a sumar-vos a la revolta, a pensar juntes què fem, què volem i com ho fem. A somiar aquest món nou que ja està arribant i a preparar-nos llegint, llegint molt, i sabent que les revolucions es fan als carrers però es preparen, entre moltes altres coses, amb llibres.

OFERIR EINES ÚTILS PER A LA CULTURA CRÍTICA

Treballem per dinamitzar la literatura i per tant també la cultura crítica a diferents nivells: Oferint eines professionals per la compra-venda de drets, facilitant que autores catalanes puguin ser traduïdes, editades i distribuïdes en altres dominis lingüístics, i l’entrada d’altres autores i idees a casa nostra. Així doncs, empoderem la base de la literatura radical: creadores, traductores, lectores, editorials i llibreries; però que també projectem aquesta base cap enfora, obrint portes a nivell internacional i estenent i teixint xarxes en totes direccions.

ESTRÈNYER ELS LLIGAMS ENTRE LA CULTURA I L’ECONOMIA SOLIDÀRIA

Volem demostrar que ja de facto la majoria de les editorials que participen de la fira són empreses d’economia social o cooperatives i que per tant és un sector que s’ha d’interrelacionar més amb l’economia social i solidària. I a la inversa. Tant en la seva expressió de cara al públic, com en la seva organització concreta, la fira és un aparador armat per una sala de màquines formada pels sectors més vinculats a la cultura de l’economia social i solidària. Però va molt més enllà, ja que és un punt de trobada que connecta aquests sectors amb el públic general, i en especial amb els sectors més actius i més sensibilitzats de la ciutat.

ENFORTIR L’ECONOMIA I LES FORMES COOPERATIVES EN LA CULTURA

Moltes de les empreses del món del llibre (traductors, editorials, il·lustradors, impressió) poden ser cooperativitzades, és a dir, poden desenvolupar-se en formes d’organització del treball col·lectives i democràtiques. És per això que, amb l’objectiu també de llimar contradiccions entre allò que volem transmetre (idees radicals i transformadores) i el com ho fem, creiem necessari promoure i enfortir el cooperativisme dins del món del llibre. No partim de zero: la intercooperació és un dels principis que funcionen entre moltes de les editorials i altres parts del món del llibre. Enfortir i reforçar aquestes línies d’enriquiment mutu és un dels nostres principals objectius.