FIRA DEL LLIBRE RADICAL

La Fira 2023

Literal, la fira d’idees i llibres radicals, celebrarà la seva 9a edició els dies 20 i 21 de maig de 2023 al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. Aquesta edició espera comptar amb un centenar d’editorials al mercat del llibre i una cinquantena de converses, debats, presentacions, poesia i contacontes, entre altres activitats. En paral·lel, es comptarà amb un mercat del llibre i una programació virtual.

Literal vol reivindicar la memòria d’homes i dones vinculades políticament a les idees que van contribuir a forjar els fonaments d’aquest festival literari. És per això que, des fa dos anys, els carrers del recinte de la Fabra i Coats s’han rebatejat amb noms vinculats al pensament crític i les idees radicals: Avinguda Montserrat Roig, Plaça Manuel Vázquez Montalbán, Plaça Maria-Mercè Marçal, Carrer Joan Fuster i Rambla Aleksándra Kolontái.

Els dies 18 i 19 de maig, la fira reobrirà el seu espai professional, LITERAL PRO, un mercat professional del llibre radical, especialitzat en pensament crític. La primera edició va tenir lloc el 2019 i va comptar amb una vuitantena de participants, la meitat de procedència internacional.

El mes de maig la Fabra i Coats de Barcelona es converteix en la ciutat dels llibres radicals!

les mesures covid a la LITERAL 2021

Literal informa que, seguint les mesures Covid:

  • L’accés a la zona d’estands serà d’accés lliure i amb fluxos d’un únic sentit.
  • L’accés als actes programats (presentacions, debats, xerrades…) serà prèvia reserva de seient, a través de la pròpia activitat en l’apartat de programació de la web de Literal.
  • El recinte comptarà amb un aforament màxim de 900 persones, que es comptabilitzaran a través de l’accés i sortida principal.
  • Els accessos secundaris estaran tancats al públic general ja que només seran d’us per a treballadores i persones vinculades a les entitats residents al recinte.
  • Les sales comptaran amb un 50% de l’aforament.
  • No es podrà accedir al recinte sense mascareta i comptarem amb dispensadors de gel hidroalcohòlic a l’entrada del recinte i de les sales. Recordeu: distància, mans, mascareta i sentit comú.
REGUEM-LA AMB PLUJA I SOL!

Literal, el festival d’idees i llibres radicals, celebrarà la seva 7a edició els dies 22 i 23 de maig de 2021 al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. Des de l’organització estem treballant per garantir tots els protocols sanitaris i de seguretat per poder seguir fent de Literal un espai anual de trobada entre persones, llibres i idees radicals.

Aquesta 7a edició tindrà un format presencial amb un centenar d’editorials i una cinquantena de converses, debats, presentacions, poesia i contacontes, entre altres activitats. En paral·lel, aquesta edició comptarà també amb un mercat del llibre i una programació virtual que vol reforçar la fira presencial. En aquest sentit, cal destacar que una trentena de llibreries repartides per tot el territori català es sumaran a Literal com a punt de recollida dels llibres que s’adquireixin a través de la web, que estarà activa des d’inicis de maig fins el dia que inici Literal.

valors i finalitats

PROMOURE UNA ALTRA MANERA DE RELACIONAR-SE DINS DEL MÓN DEL LLIBRE POLÍTIC

No ens mouen els llibres en tant que mercaderies o com a objectes a acumular en estanteries, sinó que volem volem promoure una cultura del compartir a través de centres comunitaris de lectura i de pensament oberts al conjunt de les classes populars de la ciutat, el país i el món. Sense aquests espais, sense aquestes pràctiques, la literatura no té sentit per a nosaltres. La fira és una aposta política que neix des del sector del llibre i que s’adreça al conjunt de les persones de la ciutat i del país i en especial als col·lectius oprimits per aquest sistema i que amb la fira intentem dotar d’eines de pensament per contribuir a la seva emancipació.

PORTAR NOUS PÚBLICS AL PENSAMENT CRÍTIC I AL LLIBRE RADICAL

El nostre principal objectiu no és vendre llibres - en tot cas vendre llibres pot ser-ne una conseqüència - el nostre principal objectiu és generar nous lectors i lectores de pensament crític. Si aconseguim incrementar les persones interessades i àvides de lectura, tindrem uns públics més preparats i que sabran valorar els llibres produïts per les editorials que es troben a la fira. Per generar nous públics no hem de fer allò que sempre s’ha fet. Cal innovar i aquí és on sorgeix el repte. Per això volem impulsar activitats en diferents àmbits per què persones que potser no es senten inclinades al món dels llibres ni de la lectura puguin sentir-se còmodes en un context en què el llibre, i en concret el llibre radical, tinguin un caràcter atractiu. Literal vol ser un d’aquests contextos.

IMPULSAR EL MERCAT SOCIAL ENTORN EL MÓN DEL LLIBRE

Volem impulsar el mercat social a l’entorn del llibre a través de de dues vies complementàries: Fent servir la fira com una exposició anual de les editorials i els llibres emergents dins del llibre radical. I per altra banda fer conèixer els espais on trobar referències dels llibres i les editorials radicals la resta de l’any. Des de la nostra barricada feta de llibres i idees crítiques i radicals, us convidem a sumar-vos a la revolta, a pensar juntes què fem, què volem i com ho fem. A somiar aquest món nou que ja està arribant i a preparar-nos llegint, llegint molt, i sabent que les revolucions es fan als carrers però es preparen, entre moltes altres coses, amb llibres.

OFERIR EINES ÚTILS PER A LA CULTURA CRÍTICA

Treballem per dinamitzar la literatura i per tant també la cultura crítica a diferents nivells: Oferint eines professionals per la compra-venda de drets, facilitant que autores catalanes puguin ser traduïdes, editades i distribuïdes en altres dominis lingüístics, i l’entrada d’altres autores i idees a casa nostra. Així doncs, empoderem la base de la literatura radical: creadores, traductores, lectores, editorials i llibreries; però que també projectem aquesta base cap enfora, obrint portes a nivell internacional i estenent i teixint xarxes en totes direccions.

ESTRÈNYER ELS LLIGAMS ENTRE LA CULTURA I L’ECONOMIA SOLIDÀRIA

Volem demostrar que ja de facto la majoria de les editorials que participen de la fira són empreses d’economia social o cooperatives i que per tant és un sector que s’ha d’interrelacionar més amb l’economia social i solidària. I a la inversa. Tant en la seva expressió de cara al públic, com en la seva organització concreta, la fira és un aparador armat per una sala de màquines formada pels sectors més vinculats a la cultura de l’economia social i solidària. Però va molt més enllà, ja que és un punt de trobada que connecta aquests sectors amb el públic general, i en especial amb els sectors més actius i més sensibilitzats de la ciutat.

ENFORTIR L’ECONOMIA I LES FORMES COOPERATIVES EN LA CULTURA

Moltes de les empreses del món del llibre (traductors, editorials, il·lustradors, impressió) poden ser cooperativitzades, és a dir, poden desenvolupar-se en formes d’organització del treball col·lectives i democràtiques. És per això que, amb l’objectiu també de llimar contradiccions entre allò que volem transmetre (idees radicals i transformadores) i el com ho fem, creiem necessari promoure i enfortir el cooperativisme dins del món del llibre. No partim de zero: la intercooperació és un dels principis que funcionen entre moltes de les editorials i altres parts del món del llibre. Enfortir i reforçar aquestes línies d’enriquiment mutu és un dels nostres principals objectius.

Què hi trobaràs?

MERCAT DEL LLIBRE

El recinte de la Fabra i Coats es convertirà en la ciutat dels llibres radicals. Les idees radicals aniran acompanyades d’alguns dels seus millors recipients, els llibres, i de les persones i els col·lectius que estan darrere d’aquesta explosió d’idees. El contacte entre lectors i editors, que sense intermediaris podrAn parlar cara a cara i abordar dubtes, recollir opinions i conèixer les persones que treballen darrere de cada projecte editorial serà una de les millors experiències de les que es podran gaudir a la Fira Literal.

FESTIVAL LITERARI

Grans converses que abordaran els temes més candents del moment amb la participació de les autores i autors més destacats en les diferents matèries. Llibres en diàleg a través de la conversa entre els seus autors. Debats entre els protagonistes dels conflictes socials i de les millors analistes nacionals i internacionals. Converses sobre economia social i solidària. Presentacions de llibres en format d’entrevista on la comunitat de Literal es trobarà amb els autors i autores de les diferents editorials participants.

ESPAI DE LECTURA

Zona on gaudir d’una estona de lectura on el públic, a més, es podrà endur llibres en préstec. Biblioteques de Barcelona coordinarà l’Espai de Lectura, on es trobarà una mostra dels llibres que formen part de les col·leccions de la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra, especialitzada en còmic, i de la Biblioteca Trinitat Vella - J. Barbero, especialitzada en moviment socials.

ESCENARI ARTÍSTIC

La fira Literal vol ser diferent. No estarà acompanyada del xivarri de fons que omple els pavellons firals. Poesia, música i contacontes es combinaran sobre l’escenari per convidar al públic assistent a descobrir autors, històries i músics de l’ambient cultural de la ciutat i d’arreu dels Països Catalans.

MENJAR I BEURE COOPERATIUS

Les millors causes sempre han d’anar acompanyades d’allò que ens permet continuar aguantant, el menjar i el beure. A través seu degustarem experiències cooperatives, artesanes i d’ajuda solidària, que ens permetran no defallir en les lectures, els debats i les converses de tot el dia.

ESPAI DE CANGURATGE

Literal habilitarà un espai de canguratge per a infants a partir de 3 anys, que estarà actiu durant els dies de la fira. Aquelles famílies que ho desitgin podran deixar el seu fill o filla en un espai segur de joc i amb monitores acreditades mentre passegin per la fira realitzant les seves compres.

ORGANITZA

Coordinació general

Laura Arau, KULT (Cultura21 SCCL)

Comunicació i premsa

Aram Ramon

Direcció d’art i disseny

Dani Rabaza – Münster Studio

Logística i producció artística

Sergi Espinosa - Triangular Edicions

Espai Lectura

Biblioteques de Barcelona

Disseny web

www.ardit.cat

ENTITATS COL·LABORADORES

ALTRES COL·LABORACIONS

MITJANS COL·LABORADORS

Últims productes literal​