FIRA LITERAL D’HIVERN – 12 I 13 DE DESEMBRE DE 2020
lA FIRA LITERAL

LA FIRA LITERAL

Literal és una fira de llibres i idees radicals on es troben editorials, llibreries, autores i autors, lectores i lectors per compartir, discutir i somiar el món on vivim i com transformar- lo. 

Literal pretén incidir sobre la realitat. La fira aposta per les paraules perquè només allò que s’anomena existeix. I per tenir-les en un conjunt de papers que es converteixen, moltes vegades, en armes de pensament, en llibres que llegim i que ens fan qüestionar la realitat i, fins i tot, a nosaltres mateixes. Perquè els llibres i les idees radicals són aquelles que pretenen, no només analitzar el món, sinó canviar-lo des de l’arrel.

UN LLIBRE, UN REFUGI!

La fira és una aposta política que neix des del sector del llibre i que s’adreça al conjunt de les persones de la ciutat i del país i, en especial, als col·lectius oprimits per aquest sistema. Amb la fira es pretén posar a l’abast de tothom eines de pensament per contribuir a la seva emancipació. Per això en part és oberta al públic i de caràcter gratuït.

Oferim un refugi per la literatura i la cultura crítiques, i a tota la gent que vulgui gaudir-ne amb la màxima seguretat i les màximes precaucions sanitàries possibles, conscients no només dels reptes que la pandèmia ens ha plantejat com a societat a nivell sanitari, però també a nivell social i cultural. Ara més que mai necessitem refugis col·lectius, punts de trobada, espais on teixir comunitat.

UN LLIBRE, UN REFUFGI!

Valors i finalitats

PROMOURE UNA ALTRA MANERA DE RELACIONAR-SE DINS DEL MÓN DEL LLIBRE POLÍTIC

No ens mouen els llibres en tant que mercaderies o com a objectes a acumular en estanteries, sinó que volem volem promoure una cultura del compartir a través de centres comunitaris de lectura i de pensament oberts al conjunt de les classes populars de la ciutat, el país i el món. Sense aquests espais, sense aquestes pràctiques, la literatura no té sentit per a nosaltres. La fira és una aposta política que neix des del sector del llibre i que s’adreça al conjunt de les persones de la ciutat i del país i en especial als col·lectius oprimits per aquest sistema i que amb la fira intentem dotar d’eines de pensament per contribuir a la seva emancipació.

PORTAR NOUS PÚBLICS AL PENSAMENT CRÍTIC I AL LLIBRE RADICAL

El nostre principal objectiu no és vendre llibres - en tot cas vendre llibres pot ser-ne una conseqüència - el nostre principal objectiu és generar nous lectors i lectores de pensament crític. Si aconseguim incrementar les persones interessades i àvides de lectura, tindrem uns públics més preparats i que sabran valorar els llibres produïts per les editorials que es troben a la fira.Per generar nous públics no hem de fer allò que sempre s’ha fet. Cal innovar i aquí és on sorgeix el repte. Per això volem impulsar activitats en diferents àmbits per què persones que potser no es senten inclinades al món dels llibres ni de la lectura puguin sentir-se còmodes en un context en què el llibre, i en concret el llibre radical, tinguin un caràcter atractiu. Literal vol ser un d’aquests contextos.

IMPULSAR EL MERCAT SOCIAL ENTORN EL MÓN DEL LLIBRE

Volem impulsar el mercat social a l’entorn del llibre a través de de dues vies complementàries: Fent servir la fira com una exposició anual de les editorials i els llibres emergents dins del llibre radical. I per altra banda fer conèixer els espais on trobar referències dels llibres i les editorials radicals la resta de l’any. Des de la nostra barricada feta de llibres i idees crítiques i radicals, us convidem a sumar-vos a la revolta, a pensar juntes què fem, què volem i com ho fem. A somiar aquest món nou que ja està arribant i a preparar-nos llegint, llegint molt, i sabent que les revolucions es fan als carrers però es preparen, entre moltes altres coses, amb llibres.

OFERIR EINES ÚTILS PER A LA CULTURA CRÍTICA

Treballem per dinamitzar la literatura i per tant també la cultura crítica a diferents nivells: Oferint eines professionals per la compra-venda de drets, facilitant que autores catalanes puguin ser traduïdes, editades i distribuïdes en altres dominis lingüístics, i l’entrada d’altres autores i idees a casa nostra. Així doncs, empoderem la base de la literatura radical: creadores, traductores, lectores, editorials i llibreries; però que també projectem aquesta base cap enfora, obrint portes a nivell internacional i estenent i teixint xarxes en totes direccions.

ESTRÈNYER ELS LLIGAMS ENTRE LA CULTURA I L’ECONOMIA SOLIDÀRIA

Volem demostrar que ja de facto la majoria de les editorials que participen de la fira són empreses d’economia social o cooperatives i que per tant és un sector que s’ha d’interrelacionar més amb l’economia social i solidària. I a la inversa. Tant en la seva expressió de cara al públic, com en la seva organització concreta, la fira és un aparador armat per una sala de màquines formada pels sectors més vinculats a la cultura de l’economia social i solidària. Però va molt més enllà, ja que és un punt de trobada que connecta aquests sectors amb el públic general, i en especial amb els sectors més actius i més sensibilitzats de la ciutat.

ENFORTIR L’ECONOMIA I LES FORMES COOPERATIVES EN LA CULTURA

Moltes de les empreses del món del llibre (traductors, editorials, il·lustradors, impressió) poden ser cooperativitzades, és a dir, poden desenvolupar-se en formes d’organització del treball col·lectives i democràtiques. És per això que, amb l’objectiu també de llimar contradiccions entre allò que volem transmetre (idees radicals i transformadores) i el com ho fem, creiem necessari promoure i enfortir el cooperativisme dins del món del llibre. No partim de zero: la intercooperació és un dels principis que funcionen entre moltes de les editorials i altres parts del món del llibre. Enfortir i reforçar aquestes línies d’enriquiment mutu és un dels nostres principals objectius.

Visites destacades en les darreres edicions de la Fira

Que trobaràs?

FESTIVAL LITERARI

Gran format: Conferències per parlar i abordar els temes més candents del moment amb la participació de les autores i autors més destacats en les diferents matèries. Debats entre els protagonistes dels conflictes socials i de les millors analistes nacionals i internacionals. Petit format: Dirigit i coordinat per periodistes col·laboradores en format de diferents debats, entrevistes, presentacions de llibres, tertúlies, etc. On es trobaran amb els autors i autores de les diferents editorials participants.

ESPAI DE LECTURA

Zona on gaudir d’una estona de lectura on el públic, a més, es podrà endur llibres en préstec. Les biblioteques de Sant Andreu coordinaran l’Espai de Lectura, on es trobarà una mostra dels llibres que formen part de les col·leccions de la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra, especialitzada en còmic, i de la Biblioteca Trinitat Vella - J. Barbero, especialitzada en moviment socials.

MERCAT DEL LLIBRE

Les idees radicals aniran acompanyades d’alguns dels seus millors recipients, els llibres, i de les persones i els col·lectius que estan darrere d’aquesta explosió d’idees. El contacte entre lectors i editors, que sense intermediaris podran parlar cara a cara i abordar dubtes, recollir opinions i conèixer les persones que treballen darrere de cada projecte editorial serà una de les millors experiències de les que es podran gaudir a Fira Literal.

LITERAL KANALLA

Un Literal pels més canalles de la tribu. A l’edició de desembre, excepcionalment, no hi haurà espai específic permanent per a infants, perquè la programació infantil estarà incorporada a la de l’escenari principal. De cara al maig, però recuperarem l’espai Literal Kanalla. Un espai de comoditat on Aprendre mentre es juga amb llibres, zona de comoditat on mares i pares amb canalla poden gaudir d’un moment de relax;, una zona especial que compta amb coixins, contes infantils i espai de jocs.Però amb espai físic específic o sense ell, Literal oferirà una programació específica enfocada a canalla de 0 a 99 anys. Temàtiques radicals amb perspectiva de gènere i pedagogia infantil.

POESIA I MÚSICA

La fira Literal vol ser diferent. No estarà acompanyada del xivarri de fons que omple els pavellons firals. Poesia i música es combinaran sobre l’escenari per convidar al públic assistent a descobrir autors i músics - emergents o consolidats - de l’ambient cultural i contracultural de la ciutat i d’arreu dels Països Catalans. La fira Literal vol ser diferent, no estarà acompanyada del xivarri de fons que omple els pavellons firals, sinó d’una banda sonora on ens acompanyaran músics emergents i consolidats dels segells discogràfics més frescos de l’ambient cultural i contracultural de la ciutat. Es farà una banda sonora continuada durant tot el dia a part d’espectacles musicals específics que ens amenitzaran els vermuts i els vespres.

PROJECCIONS

Aquest any mirem d’incorporar el format audiovisual a la nostra programació. Estem explorant acords amb productores, distribuïdores i festivals de cinema social que ens permetrien ampliar l’oferta cultural crítica de Literal. Per què cinema i literatura, llibres, pel·lícules i documentals, són vehicles previlegiats de les idees radicals, armes de destrucció massiva contra les que tots els autoritarismes i despotismes d’aquí i d’arreu.

MENJAR I BEURE COOPERATIUS

Les millors causes sempre han d’anar acompanyades d’allò que ens permet continuar aguantant, el menjar i el beure. A través seu degustarem experiències cooperatives, artesanes i d’ajuda solidària, que ens permetran no defallir en les lectures, els debats i les converses de tot el dia.

qui som

Eina de pensament crític

Oferim un refugi per la literatura i la cultura crítiques, i a tota la gent que vulgui gaudir-ne amb la màxima seguretat i les màximes precaucions sanitàries possibles, conscients no només dels reptes que la pandèmia ens ha plantejat com a societat a nivell sanitari, però també a nivell social i cultural. Ara més que mai necessitem refugis col·lectius, punts de trobada, espais on teixir comunitat.

El passat mes de març vam veure’ns obligats a posposar la fira que com cada any teníem prevista per al mes de maig. Però no ens hem donat per vençudes i per això aquest mes de desembre, i de seguida també el proper mes de maig, l’antic complex fabril Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar, Barcelona, tornarà a gaudir de la millor literatura crítica amb dues edicions seguides de Literal.

«Un editor pot canviar el món? Difícilment. Un
editor no pot ni canviar-se a si mateix»
Giangiacomo Feltrinelli

I això gràcies a la resposta de les mateixes editorials i llibreries que també han vist possible i necessària aquesta proposta: de les 102 editorials i llibreries que havien confirmat la seva presència per la fira de maig passat, només 4 no han confirmat la seva presència ni per desembre ni pel mes de maig vinent. A mitjans d’octubre, som 80 presències confirmades per la Fira de desembre, A banda d’aquestes editorials, 17 més han decidit esperar a l’edició del proper mes de maig. Literal d’hivern tindrà lloc els propers 12 i 13 de desembre, amb una fira presencial més de “quilòmetre zero”, amb creadores del país i de la resta de pobles de l’Estat, però amb una dimensió virtual més potent que les anteriors edicions, tant pel que fa a una programació que seguirà l’estela del Radical May que el passat mes de maig vam impulsar amb editorials d’arreu del món, com pel què fa a un mercat virtual que permetrà a tota aquella gent que no pugui acostar-se físicament a la fira comprar els seus llibres a través del web de la Fira.

Si tot va bé, Literal tornarà al seu format habitual el proper mes de maig, recollint el bagatge virtual que encetem amb l’edició d’hivern (Radical May i marketplace), però recuperant, en la mesura del possible, les visites internacionals i celebrant la segona edició de la fira professional LiteralPRO.
Ara mateix les condicions sociosanitàries manen: si les mesures no ens ho permeten, la Fira es farà totalment virtual. Podrem fer-ho perquè ens hem preparat també per aquest escenari.

Organitza

Coordinació general

Laura Arau, Cultura21, SCCL

Comunicació i premsa

Aram Ramon

Direcció d’art i disseny

Dani Rabaza – Münster Studio

Logística i producció artística

Sergi Espinosa - Triangular Edicions

Espai Kanalla i Espai Lectura

Emma Armengod - Biblioteca Ignasi IglésiasGemma Domingo - Biblioteca Trinitat Vella

Disseny web

www.ardit.cat

Altres col·laboracions

Últims productes literal​
  • Altres ·

Pòster Literal 2020

El Cartell 2020 és un viatge oníric de cerca del refugi, tant del físic com de l’interior. Aquell indret de…