«Un bon llibre sempre és una provocació» Joan Fuster

Com cada mes de maig, torna Literal, la fira d’idees i llibres radicals. Més d’un centenar d’editorials independents es reuniran al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona, per convertir-lo de nou en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític.

«Un bon llibre sempre és una provocació», Joan Fuster

Aquest any se celebra el centenari de Joan Fuster i des de Literal li hem volgut fer el nostre petit homenatge, dedicant-li el cartell d’aquesta edició i fent girar part de la programació al voltant de les seves idees. Però no només això. Literal té ADN fusterià, la seva essència plana per sobre l’organització de la pròpia fira. Literal és una fira política, que vol apropar el públic general a la cultura que es fa des dels marges i visibilitzar, així, aquests altres centres de producció cultural. Igual que Fuster, des de Literal sabem que «tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres». És per això que, des de l’Economia Social i Solidària, impulsem una fira literària amb mirada de país.

Radicalitzem la cultura

Aquest any els llibres radicals tornaran a ocupar el recinte de la Fabra i Coats. És hora de recuperar els carrers i places, compartir de nou, trobar-nos, sentir-nos comunitat. La pandèmia ha portat, entre altres, la virtualització a les nostres vides, l’aïllament i l’erosió dels vincles comunitaris. Ha deixat malmès el teixit social i cultural del nostre país. Cal recuperar els espais de trobada i de vida comunitària perquè trobar-nos és cuidar-nos. I, com deia la bell hooks, «sostenir-nos és construir comunitats de resistència».

Literal creix. No només augmenta el nombre d’editorials i llibreries independents que participen al mercat del llibre, sinó que obrim nous espais als patis dels tres centres escolars del recinte. Comptarem amb un espai de restauració amb Alterevents als fogons, un espai de canguratge amb Tata Insti, obrirem un espai de lectura, gestionat per Biblioteques de Barcelona, sumarem nous espais per a presentacions de llibres i debats, un escenari artístic, etc. Comptarem amb noves col·laboracions, com la del Consell de Joventut de Barcelona, que aproparà la fira als joves, i la de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, que permetrà iniciar l’Espai Àgora, un espai de debats i reflexió que pretén ser la intersecció entre el món literari, l’acadèmia i els moviments socials. 

Literal aquest any abordarà moltes temàtiques. Parlarem de cultura i transformació social, de literatura radical, de descolonització, de control social, de gènere, de classe, de la qüestió nacional, de la nova ruralitat i de ciutats feministes, de decreixement i ecosocialisme, de suport mutu, gestió del temps i salut mental, entre altres. Literal puja al ring de la batalla de les idees i us convida a radicalitzar la cultura. 

Fem de Literal un espai de trobada comunitària, de lluita compromesa i de subversió. Perquè, entre totes i tots, la convertim també en un espai d’emancipació!

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…