Tanca amb un gran èxit la 8a edició de la Literal, fira d’idees i llibres radicals

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la 8a edició de LITERAL, fira d’idees i llibres radicals, una edició marcada pel gran nombre d’editorials i llibreries participants, el retorn a la normalitat post pandèmia, el gran nombre d’activitats i l’ampliació d’espais.

La Literal ha omplert els carrers de la Fabra i Coats i l’ha convertit, de nou, en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític. Els lectors hi han trobat un espai on conversar amb editors, traductors, prescriptors, lectors i biblioteques que, a través del llibre, busquen transformar la societat.

L’edició 2022 de Literal ha tornat a ser una edició excepcional. Unes 10.000 persones han passat al llarg del cap de setmana per la 8a edició de la Literal. Les organitzadores valoren molt positivament l’assistència, tot i l’onada de calor, i destaquen el paper cabdal d’aquest esdeveniment en el panorama cultural local i nacional. La fira s’ha pogut organitzar de nou amb normalitat, ha comptat amb un gran nombre d’editorials participants (més de 100) i la creació de nous espais i aliances.

La Fira Literal ha programat una setantena d’activitats entre presentacions de llibres, grans converses, debats, poesia, contacontes i actuacions musicals que han ocupat 5 espais repartits per tot el recinte. S’han utilitzat els espais habituals de converses i presentacions però, també, s’han generat nous espais com l’Espai Àgora, un espai de debats i reflexió amb ponents del món literari, l’acadèmia i els moviments socials. També s’ha pogut gaudir d’un espai per a la lectura, un espai de joc segur i un espai de bar i restauració.

Entre els actes que han reunit més públic aquest cap de setmana en destaca la conversa entre les franceses Françoise Vergés i Houria Bouteldja, que han centrat la seva conversa en el feminisme descolonial, Wu Ming, el col·lectiu d’escriptors italians que es va fer famós amb la novel·la Q, i la de Núria Bendicho i Layla Martínez, que s’han centrat amb la narrativa arrelada a la terra.

Des de fa 8 anys l’equip organitzador de Literal treballa per fer un esdeveniment massiu que divulgui el pensament crític. Literal s’ha consolidat com a un esdeveniment clau del panorama literari, intel·lectual i polític al país i al conjunt de l’Estat espanyol, atraient tant a professionals com a públic en general.

Literal és possible gràcies a la intercooperació de Kult, Tigre de Paper, Bellaterra Edicions, Triangular Edicions, La Carbonera, l’Ateneu l’Harmonia i Biblioteques de Barcelona.

LITERAL PRO

Aquest any Literal ha organitzat la segona edició de Literal Pro, l’espai professional de la fira Literal. Ha comptat amb una participació d’una setantena d’editorials provinents de tot el món. Un gran nombre de trobades s’han realitzat entre editorials provinents de tot el món i l’organització augura un nombre important d’acords realitzats. L’objectiu que persegueix l’organització de Literal amb aquest espai professional és erigir-se com a espai referent a Europa per a l’intercanvi i compra-venda de drets.

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…