«Sovint, entre el dir i el fer hi va un bon tros de carrer» Victor Català

Com cada mes de maig, torna Literal, la fira d’idees i llibres radicals. Més d’un centenar d’editorials independents es reuniran al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona, per convertir-lo, de nou, en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític.

«Sovint, entre el dir i el fer hi va un bon tros de carrer», Víctor Català

Literal dedica el cartell de la 9a edició de la fira a Caterina Albert i Paradís. Coneguda pel seu nom de ploma, Víctor Català, l’escriptora ens recorda que “sovint, entre el dir i el fer hi va un bon tros de carrer”. Literal es celebrarà la setmana anterior a les eleccions municipals. És un bon moment per parar a reflexionar sobre la importància de passar del dir al fer, en un moment en el qual, massa vegades, les paraules i les accions no van de la mà.

La Víctor Català és una de les escriptores més importants de la literatura catalana i una figura clau per entendre la relació entre la literatura i la vida. En la seva obra reflecteix les preocupacions i inquietuds de la societat catalana del seu temps, posant en relleu les desigualtats socials, les contradiccions de la moralitat i la lluita per la llibertat i la dignitat de les persones. Aquesta relació entre la literatura i la realitat és precisament l’essència de la Fira Literal. Una fira que apropa la literatura i les idees radicals a les persones. Un espai comunitari per a la reflexió, el diàleg i la crítica. 

El món en estat d’emergència

El món actual està immers en diverses crisis que posen en perill el nostre futur com a societat. L’emergència climàtica, l’auge de l’extrema dreta, les violències masclistes… són només algunes de les emergències que cal abordar amb urgència. Són problemàtiques interconnectades, causades pel model de capitalista actual, que prioritza el creixement econòmic per damunt de qualsevol altra cosa.

En aquesta edició a Literal volem abordar diverses emergències:

Emergència ambiental: debatrem sobre com transformar el model de societat actual a un model sostenible i respectuós amb el planeta. 

Emergència feminista: conversarem sobre com combatre la cultura del masclisme i de la violència que impregna la nostra societat.

Emergència antifeixista: abordarem com posar fre a la xenofòbia, al racisme i a la intolerància, que no volem a les nostres vides.

Emergència internacionalista: coneixerem com s’organitza la resistència dins i fora de Palestina i del Kurdistan, entre altres.

Des de Literal defensem els llibres com a eines que acompanyen a les lluites. Fem de la fira un espai de trobada comunitària, de lluita compromesa i de subversió! Ens hi acompanyes?

Vídeo promocional de Literal 2023
Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…