LITERAL s’adapta a la nova normativa COVID

Convertim la Fira Literal en festival literari i el mercat del llibre passa a ser online

La darrera normativa publicada per la Generalitat de Catalunya fa impossible mantenir la Fira tal com la teníem prevista i ens obliga a adaptar la LITERAL D’HIVERN a l’actual moment. D’una banda, convertim la fira en festival literari, en format híbrid (físic i online), mantenint la programació d’activitats previstes de presentacions, converses i debats. De l’altra, reforcem la nova web de la Fira amb un gran catàleg de llibres radicals, que podran ser adquirits de forma online.

Des de la Fira LITERAL ens reivindiquem com a espai de salut col·lectiva i ens adaptem a la nova normativa per tal que la fira es pugui celebrar físicament als diferents espais del recinte de la Fabra i Coats i l’Ateneu L’Harmonia. Perquè, si en moments com l’actual ens hem adonat que una sanitat i una educació públiques, universals, de qualitat i gratuïtes són imprescindibles per garantir la salut i el futur de tots i totes, la cultura i les idees crítiques també són eines d’articulació comunitària i de cohesió social imprescindibles, que necessiten espais de trobada oberts i al mateix temps segurs per poder realitzar-se.

Durant les últimes setmanes hem estat en contacte amb la delegació del PROCICAT a Barcelona per tal d’explorar fins a l’últim moment les opcions per a fer viable la totalitat de la Fira, sempre amb totes les mesures sanitàries que pertoquen a l’actual situació. Tot i que la normativa permet un cert marge a l’Ajuntament de Barcelona per facilitar que fires com les de Santa Llúcia, la del Mercat de Nadal o la Fira de Consum Responsable sí que es puguin fer, no ha estat així amb la Fira LITERAL.

Així que, adaptant-nos a les actuals condicions i a les mesures sanitàries que el moment exigeix, la Fira LITERAL:


Es manté físicament en format de festival literari. Durant els dies 12 i 13 de desembre la Fàbrica de Creació, l’Espai Bota i l’Ateneu L’Harmonia s’ompliran d’idees i reflexions crítiques, amb presentacions de llibres, debats i converses. Les activitats seran obertes al públic, amb un aforament previst d’almenys el 50% a totes les sales, prèvia reserva gratuïta de seient. Alhora, aquestes activitats també es retransmetran en directe per internet a l’espai de Literal TV al nou web de la Fira.

El mercat del llibre passa a ser en format virtual. A partir del 2 de desembre i fins els dies de Nadal el mercat virtual exposarà més d’un miler de llibres del centenar d’editorials participants a la fira, que podran ser adquirits per les persones que ho desitgin. Els exemplars podran ser recollits a llibreries vinculades a la fira o enviats a les respectives cases.

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…