Literal d’Hivern 2020. Participa-hi!

Un llibre, un refugi

Torna la Fira Literal, i ho fa amb un format, un programa i una oferta diferent a la de qualsevol edició anterior. Després d’un any com el que hem tingut, no podia ser d’una altra manera: el mes de març, quan va esclatar la pandèmia, vam haver de suspendre la Fira, però no ens vam quedar de braços plegats i, conjuntament amb editorials crítiques d’arreu del món, però especialment de l’àmbit anglosaxó, vam impulsar el Radical May, que va inundar les xarxes de xerrades i debats multilingües sobre com transformar el món.

A les acaballes d’estiu, i en una situació que en aquell moment semblava menys incerta, vam decidir tornar al desembre, fent per primera vegada una Literal d’Hivern que pogués respondre a les necessitats del món del llibre radical – en aquest cas, més de 90 editorials del país i d’arreu de l’estat i algunes llibreries de l’entorn de Barcelona – de trobar-nos amb aquesta comunitat de Literal, que any rere any s’eixampla i es consolida.

Una comunitat que poc a poc va articulant-se amb els llibres radicals i les idees que van lligades al seu epicentre. I és que Literal és més que una fira. És un gran esdeveniment cultural que inclou conferències, debats i converses literàries, i que va més enllà de la literatura, integrant arts musicals i escèniques, projeccions audiovisuals. I és, sobretot, un espai de trobada que facilita a editorials, llibreries i públic en general, establir converses disteses, conèixer gent i projectes nous, i potenciar, en definitiva, les idees crítiques i radicals que poden i han de canviar el món.

Però el context no acompanya: la situació sociosanitària empitjora per moments i les mesures que estan prenent els diferents governants arreu del món, i concretament també al nostre país, són del tot excepcionals i dificulten, i molt, els espais de trobada i intercanvi social. Literal, és una plataforma per ajudar a aquelles editorials i llibreries que no disposen de grans grups financers, mediàtics o logístics al darrere. Per tant, amb tota la responsabilitat que el moment exigeix, hem de defensar aquests espais comunitaris que tenen la cultura en el seu centre. Perquè si en moments com l’actual ens hem adonat que una sanitat i una educació públiques, universals, de qualitat i gratuïtes són imprescindibles per garantir la salut i el futur de tots i totes, la cultura i les idees crítiques també són eines d’articulació comunitària i de cohesió social imprescindibles, que necessiten d’espais de trobada oberts i al mateix temps segurs per poder reproduir-se.

I és que si la cultura i els llibres són un refugi, esdeveniments culturals com Literal han de poder celebrar-se. Perquè en un context de crisi, la cultura és més que mai un bastió de resistència popular; perquè la cultura, i especialment la que s’entén, es viu i es produeix en comunitat, és una font de salut col·lectiva i hauria de ser considerada com un servei essencial davant l’aïllament i la individualització. Per això defensarem fins al final la possibilitat de trobar-nos físicament a la fira Literal, perquè aquelles lluites que no lliurem ara, són derrotes segures per al demà.

Per això des de la Fira Literal seguim lluitant, i ho farem fins a l’últim moment per celebrar una Literal d’hivern com les que cada primavera hem celebrat a la Fabra i Coats de Sant Andreu.

Seguint la pista del Radical May de la passada primavera, hem treballat molt per dotar Literal d’una dimensió digital a l’alçada del moment. Gràcies a aquest treball enguany la programació de Literal es podrà seguir íntegrament de forma virtual, hi haurà noves formes d’interacció directes amb les editorials i amb els autors i autores que hi participen, i serà possible comprar tots els llibres a través de la nova botiga web.

I per fer-ho possible us necessitem!

  • Perquè ens ajudeu a explicar a tothom que l’edició d’hivern de la fira Literal tindrà lloc els propers 12 i 13 de desembre, tant sí com no -sigui en format mixt presencial i virtual, o íntegrament virtual- encara que nosaltres lluitarem per la presencialitat fins a l’últim moment!
  • Per tirar endavant el Verkami amb el qual intentem cobrir una part de les despeses que una fira com aquesta genera i que, en un any de tantes incerteses, en lloc de reduir-se, augmenten!
  • Per guanyar terreny , i no cedir-ne encara més, davant els grans grups econòmics que, sigui en format de macroempreses editorials, d’entreteniment o de distribució, concentren cada vegada més quotes de mercat!
  • Per fer possible Literal i alimentar les esperances d’un sector, el del llibre i les idees radicals, que és motor de canvi social i cultural imprescindible per sortir d’aquesta crisi d’una manera diferent.

Ens veiem a la Fira Literal!

Ens ajudes a fer-la possible? Vine i participa-hi!

 

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…