LITERAL 2021

LITERAL, el festival d’idees i llibres radicals, torna els dies 22 i 23 de maig. Un mercat del llibre amb editorials radicals, conferències, converses, entrevistes, poesia i contacontes.

Literal, idees i llibres radicals

Com cada mes de maig -a excepció de l’any passat-, torna Literal, el festival d’idees i llibres radicals. Més d’un centenar d’editorials independents es reuniran al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona, convertint-lo de nou en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític.

“Reguem-la amb pluja i sol, defensem-la amb les dents, perquè hi arreli l’arbre de l’alliberament”, Maria-Mercè Marçal
La nova crisi capitalista desencadenada per la pandèmia de la Covid-19 ha afectat profundament la nostra societat. Una societat que ha de sortir de la pandèmia més preparada, més ben organitzada i amb més idees -i més radicals-. És per això que des de Literal ens disposem a “regar-la amb pluja i sol”, després que les editorials que conformen la fira hagin esparcit les seves llavors a través d’aquests artefactes culturals que son els llibres.

Des de Literal volem un societat més crítica. Una societat més feminista. Una societat que combati el feixisme. Una societat que tingui cura del planeta. Una societat que es cuidi. Una societat que defensi allò públic. Una societat més lliure.

Ens disposem a repensar-la, debatre-la i construir-la juntes. Ens acompanyes?

Som cultura transformadora
Defensem la cultura com a bé essencial i com a bastió de resistència popular. Perquè la cultura és una font de salut col·lectiva i hauria de ser considerada un servei essencial davant l’aïllament i la individualització.

Defensem els espais comunitaris; espais que tenen la cultura en el seu centre. La cultura i les idees crítiques son eines d’articulació comunitària i de cohesió social imprescindibles, que necessiten d’espais de trobada oberts i, al mateix temps, segurs, per poder reproduir-se.

Defensem la literatura independent i seguim lluitant per guanyar terreny i no cedir-ne encara més, davant els grans grups econòmics que, sigui en format de macroempreses editorials, d’entreteniment o de distribució, concentren cada vegada més quotes de mercat.

Des de Literal apostem per una cultura crítica, alliberadora, participativa i transformadora.

Literal a la Fabra i Coats i, també, a la xarxa
Des de la passada edició, Literal disposa d’una dimensió digital ampliada que fa que aquest esdeveniment cultural no només es pugui seguir físicament sinó que, també, es pugui fer de forma virtual. S’han habilitat noves formes d’interacció directes amb les editorials i amb els autors i autores que hi participen, i, si el Covid-19 ens ho permet, no només es podran comprar bona part dels seus llibres a través de la botiga web, sinó que també es podran adquirir físicament.

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…