Les Biblioteques en temps de pandèmia 

Un article de:
Gemma Domingo. Directora de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
Emma Armengod. Directora de la Biblioteca Trinitat Vella-J. Barbero

Aquest any no podrem estar compartint espai amb les companyes de la Fira Literal, un espai que ens permet poder donar a conèixer les activitats, els fons, els centres d’interès de les biblioteques i compartir l’espai de cultura, intercanvi i debat com és aquesta fira de la quan hi formem part des de fa temps. 

Però hem volgut escriure una reflexió sobre què ha passat i que està passant a les biblioteques en aquests temps de pandèmia i incertesa, perquè hi som i no hem desaparegut mai. 

Les biblioteques ens hem hagut de reinventar per poder adaptar-nos a les restriccions per contenir la pandèmia, però sense perdre la nostra essència i sobretot, reivindicant-nos com a béns culturals essencials, i com a espais segurs. 

Biblioteca Trinitat Vella-J. Barbero

La biblioteca pública i la promoció de la lectura sempre han anat lligades de mans. L’acció del foment lector és una de les missions principals de la biblioteca pública, que pot, com a servei públic d’accés universal, gratuït i obert, contribuir a fer, de les persones, lectores amb esperit crític i amb opinió pròpia.

Per a aconseguir-ho, cal mantenir una col·lecció el màxim d’actualitzada i atractiva per al públic. La inversió en llibres de les 40 biblioteques de Barcelona, enguany ha estat de prop de 2.000.000€, i això ha permès, no sols mantenir unes col·leccions el màxim d’actualitzades mantenint els criteris de qualitat habituals, sinó també ajudar econòmicament el sector del llibre, que, com molts altres col·lectius, ha patit greument els efectes de la crisi sanitària.

Però a banda de la inversió en documents, també cal saber-los dirigir cap a la gent, i aquí és on rau la importància de les biblioteques, amb unes professionals formades per a aconsellar, treballar l’hàbit lector, mantenir el gust per a la lectura, i fomentar l’esperit crític. No oblidem tampoc el programa d’acció literària que organitza la xarxa de les biblioteques de la ciutat, amb xerrades, narracions de contes, clubs de lectura, tallers de creació, bibliocasals, càpsules formatives d’alfabetització informàtica, activitats on la tecnologia n’és protagonista… Perquè sí, perquè hi ha cinemes, teatres i concerts, però també hi ha actes culturals, a les biblioteques, no ho oblidem! 

Però, les biblioteques van molt més enllà d’això. Les biblioteques les fan les persones, i es fan per a les persones. El paper comunitari de les biblioteques, avui dia, és tan o més important que el del foment lector. A les biblioteques s’hi va a conèixer persones, a combatre la soledat, a trobar el que no trobes a casa (en tots els nivells: cultural, tecnològic i social), a aprofundir en els teus coneixements amb la informació que no sols es troba els els llibres o a Internet, sinó també en les persones amb qui compartim espais. Les biblioteques garanteixen l’accés al coneixement i la cultura a la ciutadania, i la seva gratuïtat i proximitat territorial assegura que aquest accés sigui universal, és a dir, que tothom tingui accés a la cultura de forma gratuïta i ara mateix, segura! 

Visca la Fira Literal i visca les Biblioteques públiques! 

Som combatives i t’esperem a les biblioteques! 

Fira Literal 2024, Fabra i Coats, St Andreu del Palomar (Barcelona, Països Catalans) © Oriol Clavera / Fira Literal
  • Fira Literal
  • /Fira Literal
Fira Literal 24 maig 2024 Els feminismes ens ensenyen que el futur és un present continu. Ens fa por un present sense futur. Almenys això és el …
Discurs inaugural Literal 2024
  • Fira Literal
Benvolguts i benvolgudes, És un honor i un privilegi donar-vos la benvinguda a la desena edició de la Fira Literal. Literal compleix 10 anys, i …