L’edició 2021 de la Fira LITERAL tindrà lloc els dies 22 i 23 de maig a Barcelona.

L’edició 2021 de la Fira LITERAL tindrà lloc els dies 22 i 23 de maig a Barcelona.

LITERAL, fira d’idees i llibres radicals, celebrarà la seva 7a edició els dies 22 i 23 de maig de 2021 al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. L’organització està treballant per garantir tots els protocols sanitaris i de seguretat per poder seguir fent de LITERAL un espai de trobada entre persones, llibres i idees radicals.

Aquesta 7a edició tindrà un format presencial amb un centenar d’editorials, xerrades, presentacions, poesia, contacontes, música i altres activitats. En paral·lel, aquesta edició comptarà també amb un mercat del llibre i una programació virtual que vol reforçar la fira presencial. En aquest sentit, cal destacar que una trentena de llibreries repartides per tot el territori català es sumaran a LITERAL com a punt de recollida dels llibres que s’adquireixin a través de la web.

LITERAL, un esdeveniment clau del panorama literari català.

Des de fa 7 anys l’equip de la fira, composat per editorials, llibreries, biblioteques, professionals de les arts gràfiques i espais de gestió comunitària treballem per fer un esdeveniment massiu que divulgui el pensament crític. 

Amb aquest temps, LITERAL s’ha consolidat com a un esdeveniment clau del panorama literari, intel·lectual i polític al país i al conjunt de l’Estat espanyol, atraient tant a professionals com a públic en general amb unes xifres al voltant dels 10.000 assistents.

Avui, davant el devastador escenari cultural que ens deixa la pandèmia, sentim la responsabilitat de programar una nova edició de LITERAL per seguir participant en la dinamització del sector literari català. 

Posem al centre de LITERAL 2021 la lluita contra el canvi climàtic i les lluites feminista i antifeixista, elements imprescindibles en els propers anys.

Com cada any, el feminisme serà una temàtica transversal a la fira, per aquest motiu en aquesta edició hem volgut posar el focus, a través d’una de les converses centrals, en l’urbanisme feminista. LITERAL comptarà amb la presència de Leslie Kern, escriptora i activista feminista autora de “Ciudad feminista” (Bellaterra Edicions) aportarà una visió sobre com podem construir ciutats més justes, sostenibles i favorables per les dones.

El pensament decolonial centrarà l’altra de les altres grans converses de LITERAL. Els francesos Elsa Dorlin, filòsofa i autora d’”La matriz de la raza. Genealogía sexual y colonial” (Txalaparta) i Norman Ajari, una de les veus més potents de la lluita antiracista francesa, membre de la junta executiva de la Fundació Frantz-Fanon i autor de “Dignidad o muerte. Ética y política de la raza” (Txalaparta). conversaran sobre racisme, pensament decolonial i violència patriarcal.

Una altra de les veus destacades d’aquesta edició de LITERAL serà Yayo Herrero, una de les investigadores més influents en l’àmbit ecofeminista i ecosocialista a nivell europeu i coautora del llibre “Per què les dones salvaran el planeta” (Raig Verd).

LITERAL és possible gràcies a la intercooperació de Cultura21, Tigre de Paper Edicions, Bellaterra Edicions i Triangular Edicions, juntament amb la Llibreria La Carbonera, l’Ateneu L’Harmonia, Alterevents, la Biblioteca Ignasi-Iglésias – Can Fabra i la Biblioteca Trinitat Vella – José Barbero.

En aquesta 7a edició, la Fira Literal comptarà amb col·laboracions especials de La Setmana del Llibre en Català, la Fundació Maria-Mercè Marçal i el PEN Català, entre d’altres. I és possible gràcies al suport de la Fundació Roca i Galès, el Col·lectiu Ronda, Arç Cooperativa, i també del suport institucional de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, les Biblioteques públiques de Catalunya i les Biblioteques de Barcelona.

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…