Discurs inaugural Literal 2022

Bon dia a totes i a tots,

I gràcies per acompanyar-nos. Després de dues edicions pandèmiques avui estem contentíssimes de poder inaugurar una Literal sense restriccions, i de poder-la desplegar per tot el recinte de la Fabra i Coats. 

Hi tornem a ser. Com cada mes de maig, hi tornem a ser per posar en contacte a lectores amb editores, amb llibreteres, amb autores, amb traductores, amb correctores, amb bibliotecàries… Hi tornem a ser, per omplir carrers i places d’idees i llibres radicals; per reflexionar sobre com està el món i com transformar-lo. Hi tornem a ser perquè Literal és, alhora, un enclavament per a la trobada comunitària i un espai de formació per a la batalla de les idees. 

Aquest any celebrem el centenari de Joan Fuster. Des de Literal li hem volgut fer el nostre petit homenatge, dedicant-li el cartell d’aquesta edició i aquest acte inaugural. Literal té ADN fusterià. L’essència de les seves idees plana sobre la pròpia organització de la fira. 

Literal és una fira política en la que no hi tenen cabuda ni oligarquies econòmiques ni grans grups editorials. Aquí hi trobareu editorials independents i llibreries cooperatives, totes elles connectades a les seves comunitats. Fuster ja ho deia: “tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”. És per això que, des de fa 8 anys, seguim determinades a impulsar, des de l’Economia Social i Solidària, una fira literària amb mirada de país.

Com cada any, els llibres radicals tornen a ocupar el recinte de la Fabra i Coats. Després de dos anys, tornem a recuperar els carrers i les places. Tornem a compartir de nou. Tornem a trobar-nos i a sentir-nos comunitat. La pandèmia ha portat, entre altres, la virtualització de les nostres vides, l’aïllament i l’erosió dels vincles comunitaris. Ha deixat malmès el teixit social i cultural del nostre país. Cal tornar a recuperar els espais de trobada i de vida comunitària, perquè trobar-nos és cuidar-nos. I, com deia bell hooks, “sostenir-nos és construir comunitats de resistència”.

Aquest any us volem explicar que Literal ha crescut. No només ha augmentat el nombre d’editorials i llibreries participants al mercat del llibre -més de 100, i amb un catàleg que passa dels 5 mil llibres-, sinó que hem obert nous espais als patis dels centres educatius del recinte. 

Comptem amb cinc espais de programació funcionant alhora, que acolliran una setantena d’activitats. Recuperem l’espai de lectura, coordinat per Biblioteques de Barcelona; i l’escenari artístic, per on hi passaran des de poetes i rapsodes fins a músics o contacontes. Comptem amb un espai de restauració, amb Alterevents i Abarca als fogons; i un espai de canguratge, gestionat per Tata Inti, que acompanya als infants en un espai segur de joc. I comptem amb noves col·laboracions, com la del Consell de Joventut de Barcelona, que aproparà la fira als joves, i la de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, que ens ha permès iniciar l’Espai Àgora; un espai de debat i reflexió que vol ser la intersecció entre el món literari, l’acadèmia i els moviments socials.

Anem acabant. Però abans volem agrair-vos que avui sigueu aquí i que, després de 8 anys, seguiu acompanyant-nos. Ho diem cada any: Literal no tindria sentit sense vosaltres. Literal és un espai de trobada comunitària, de lluita compromesa i de subversió. Esperem que el sentiu, també, com a un espai d’emancipació.

Us deixem, ara, amb la lectura dramatitzada d’El Tocadiscos de Joan Fuster, una obra dirigida i escrita per Pau Alabajos, que avui compta amb l’acompanyament de Pol Fuentes i Inés Macpherson. Després seguirem amb la conversa ‘Lletres i país. 100 anys de Joan Fuster’.

Sigueu molt benvingudes a Literal!

Laura Arau Crusellas
Coordinadora de la Fira Literal

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…