Discurs inaugural Literal 2024

Benvolguts i benvolgudes,

És un honor i un privilegi donar-vos la benvinguda a la desena edició de la Fira Literal.

Literal compleix 10 anys, i per celebrar-ho, hem volgut tornar al 2015, obrint aquesta fira amb la definició de la paraula “literal”, tal com ho vam fer en aquella primera edició: “Literal: Relatiu o conforme a la lletra, al text. Que segueix el significat originari de les paraules, sense afegir interpretacions posteriors.”

Fa deu anys, a l’edifici d’aquí al costat, a l’Espai Bota, ens reuníem una quarantena de projectes de pensament crític amb la intenció d’organitzar el que volíem que fos un esdeveniment d’excel·lència literària i de país.

El 2015 era un moment d’efervescència de nous projectes independents, amb una clara aposta per la bibliodiversitat i la descoberta de noves veus. Unes veus que, amb els anys, han anat enriquint el panorama editorial en català. Unes veus que sempre han estat al costat de les oprimides i mai de les opressores. Unes veus que són far i consciència per a moltes de nosaltres. Unes veus que Literal ha acompanyat.

Bertolt Brecht deia que “l’art no és un mirall per reflectir la realitat, sinó un martell per donar-li forma”. Al llarg d’aquesta dècada, Literal ha produït espais pel diàleg, ha impulsat el pensament crític entre la societat i ha fomentat la literatura dissident. Amb els llibres i les idees radicals com a martell, hem volgut desmuntar les percepcions convencionals per construir noves maneres de comprendre i interpretar el món.

Quan des de Literal parlem de llibres, no ho fem pensant-los com objectes que es compren i es venen, com a mercaderies, sinó que per a nosaltres són eines que es socialitzen, que projecten idees i dialoguen entre si per transformar radicalment la societat. És aquí on el llibre esdevé “un martell”, en el moment en què les idees escrites a les seves pàgines polititzen i pol·linitzen les ments de les lectores, i passem d’analitzar la realitat a intervenir per canviar-la. Per a nosaltres, la lectura és el combustible necessari per a la revolució.

Ja ho dèiem fa 10 anys en el primer discurs inaugural de la fira: Ja ho dèiem llavors: “Nosaltres no escrivim, editem o transmetem només per viure o per menjar; editem per fer créixer les llavors del canvi, les llavors de la revolució, i no de forma figurada, sinó de forma literal”.

Han passat 10 anys des d’aquella primera edició, i la promesa de la fira segueix intacte. Literal no va només de llibres, també va de lluites. Ja en aquella primera edició recordàvem les treballadores de Movistar que portaven més de 50 dies de vaga indefinida ocupant l’edifici de Telefònica a Plaça Catalunya. Avui també celebrem les lluites del nostre temps:

Tota la nostra solidaritat antirepressiva:

A les feministes encausades per la vaga del 8 de març del 2018 a Sant Cugat, que la setmana vinent seran jutjades i que després de sis anys de ràtzia repressiva, segueixen lluitant.

A les sis antifeixistes represaliades de Saragossa. A Lluita antifeixista que s’haurà de reactivar en tots els fronts.

A les més de 4000 represaliades i, en especial, a les 11 companyes perseguides per Garcia Castellón en la causa contra Tsunami Democràtic. Jesús, des d’aquí una forta abraçada company.

A totes elles, gràcies per seguir lluitant.

Recolzem la campanya en marxa de “Regularizacion Ya” per regularitzar les persones en situació administrativa irregular.

Diem No a la Copa Amèrica, darrere la qual s’amaguen beneficis privats que no contemplen la vida del veïnat. Un esdeveniment que és un greuge en matèria d’habitatge i de condicions climàtiques, i que amplifica, encara més, el greu problema de la massificació turística als barris de Barcelona i al conjunt del nostre país.

I, per últim, tot el nostre suport a les companyes acampades a les universitats dels Països Catalans -i d’arreu- contra el genocidi a Gaza i per la fi de les relacions amb totes les institucions israelianes i les empreses que els donen suport. I, com no pot ser d’altra manera, tot el nostre suport a la resistència del poble palestí. Del riu fins al mar, Palestina vencerà!

Amb tot, seguim, seguim dempeus. Seguim contentes i orgulloses no només de tenir una de les tres fires del llibre més importants del país, sinó d’haver demostrat que una altra manera de fer cultura és possible, subvertint el capitalisme i situant les persones per sobre del benefici econòmic. Definint-nos com a comunitat i reivindicant els nostres futurs compartits.

Enguany, un cop més, els carrers del recinte de la Fabra i Coats s’ompliran de literatura radical. De la mà d’un centenar d’editorials independents i llibreries cooperatives, comptarem amb un catàleg superior als quatre mil títols, a més d’una extensa programació literària.

Amb motiu del desè aniversari, Literal convoca grans referents del pensament i la lluita feminista com Angela Davis, Vandana Shiva, Sara Ahmed, Rita Segato, Yayo Herrero o Marina Garcés, entre moltes d’altres, per reivindicar el feminisme com a punta de llança per transformar radicalment el món; destapant injustícies i formes de poder, generant nous espais de llibertat i emancipació. En aquest desè aniversari, Literal reivindica el feminisme com un espai de contrapoder, un calidoscopi de mirades crítiques que ens permeten seguir lluitant contra els sistemes de discriminació i explotació. Avui i aquí és l’hora violeta; aquella de la qual ens parlava Montserrat Roig, amb totes les seves contradiccions, renúncies i esperances.

En aquesta edició no volíem deixar d’homenatjar, també, el centenari dels poetes Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit, reivindicant la força de la seva poesia i la seva vida com a motor per a la nostra llengua i la nostra cultura.

Us convidem a celebrar Literal; a celebrar la fira com un acte de reivindicació i ofensiva anticapitalista; a celebrar deu anys d’esperança. Us convidem a ser part d’aquesta edició tan especial.

Juntes, celebrem Literal i fem d’aquesta edició una gran festa del pensament crític! Sigueu molt benvingudes!

Fira Literal 2024, Fabra i Coats, St Andreu del Palomar (Barcelona, Països Catalans) © Oriol Clavera / Fira Literal
  • Fira Literal
  • /Fira Literal
Fira Literal 24 maig 2024 Els feminismes ens ensenyen que el futur és un present continu. Ens fa por un present sense futur. Almenys això és el …