Discurs inaugural Literal 2023

Bon dia a totes i a tots.

I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals. 

Us convidem a disfrutar de Literal. Una fira que no és només una fira de llibres; és un brogir d’idees per a l’acció; un moment on aturar-nos, reflexionar col·lectivament i continuar endavant. Literal és lectura; és pensament; és cultura. Però Literal és, també, comunitat, lluita i subversió. Literal és aquest espai que, des dels marges, es sent centre. I, des de la lectura emancipadora, vol ser casa.

La 9a edició de Literal dedica el cartell a Caterina Albert i Paradís. Coneguda pel seu nom de ploma, Víctor Català, l’escriptora ens recorda que “sovint, entre el dir i el fer hi va un bon tros de carrer’. Estem a una setmana de les eleccions municipals. Hem escoltat molts discursos plens de projeccions, desitjos i promeses. Nosaltres, però, proposem un cap de setmana de reflexió. Com és d’important passar del dir al fer, oi?

La Víctor Català és una de les escriptores referents en la literatura catalana i una figura clau per entendre la relació entre la literatura i la vida. En la seva obra reflecteix les preocupacions i inquietuds de la societat catalana del seu temps, posant en relleu les desigualtats socials, les contradiccions de la moralitat i la lluita per la llibertat i la dignitat de les persones. 

Aquesta relació entre la literatura i la realitat és precisament l’essència de la Fira Literal. Una fira que té com a objectiu apropar la literatura i les idees radicals a les persones. Una fira que defensa els llibres com a artefactes culturals i no com a mercaderies ni com a objectes acumulats en estanteries. Els llibres són objectes. Sí, també. Però pel seu contingut, forma i procés podríem dir que promouen la rebel·lió, la crítica i, fins i tot, si no ho fan en darrera instància, perden el seu caràcter com a mercaderia. Els llibres poden ser objectes en la seva forma; però poden esdevenir, també, eines de cooperació col·lectiva i d’emancipació.

Amb aquesta direcció hem muntat la programació d’aquesta edició. A partir de la reflexió que el món actual està immers en diverses crisis que posen en perill el nostre futur com a societat, hem dissenyat 4 itineraris que aborden temàtiques com l’emergència ambiental, les violències masclistes, l’auge de l’extrema dreta i la lluita per a l’emancipació. Són algunes de les emergències que creiem que cal abordar amb urgència. I son problemàtiques interconnectades, causades pel model de societat capitalista establert, que prioritza el creixement econòmic per damunt de qualsevol cosa.

Aquest cap de setmana la Fabra i Coats es converteix en la ciutat dels llibres radicals. Pels carrers del recinte hi trobareu un centenar d’editorials independents i llibreries cooperatives amb més de 4 mil títols exposats. Hi trobareu, també, una setantena d’activitats com presentacions de llibres, converses en gran format, espais de diàleg, activitats familiars, poesia i música, que es reparteixen en 5 sales que funcionaran alhora. Cal mencionar que algunes d’aquestes activitats han estat organitzades en col·laboració amb entitats diverses, que podeu veure en el progama de mà. A Literal hi trobareu també, un espai de lectura, un de restauració i, per primera vegada, un espai de joc vinculat a les temàtiques que abordarà la fira.

Un últim apunt. Aquest any Literal ha començat a fer les primeres passes per ser més sostenible. Una de les grans temàtiques d’aquesta edició és l’emergència ambiental i, fent referència a la frase que encapçala el cartell d’aquesta edició, ens hem posat en acció. L’escenari artístic funciona amb energia solar, trobareu indicacions per reduïr el consum d’aigua en els lavabos, hem creat punts de reciclatge, trobareu merxandatge sostenible, i un seguit d’accions més que ja us anireu trobant a la fira.

Ara sí; ja acabo. Des de l’organització de Literal volem agraïr a les entitats col·laboradores, les cooperatives patrocinadores, els espais que ens acullen, les institucions que ens promouen i, principalment, a totes les mecenes que feu aportacions a la fira, el vostre suport i acompanyament. Ho diem cada any: Literal no tindria sentit sense vosaltres.

Us deixem, ara sí, amb Gabriel Ventura i Mau Boada, que ens presenten uns “Apunts per a un incendi dels ulls” i, posteriorment, es donarà pas a la taula de debat per reflexionar sobre com crear un futur sostenible.

Sigueu molt benvingudes a Literal!

Acte inaugural Literal 2023