Discurs inaugural Fira Literal 2020

Laura Arau
Coordinadora de la Fira Literal

Bon dia a totes i a tots,
i moltes gràcies per ser aquí. I quan dic aquí, vol dir físicament al recinte de la Fabra i Coats però, també, virtualment des de les vostres cases.

Benvingudes a la Literal d’Hivern. Una edició especial -que no es celebra al maig sinó al desembre- i que, a més, ho fa en el format més híbrid que ens podíem imaginar.

Arribar a poder estar avui aquí no ha estat fàcil. El passat mes de març, quan el Coronavirus va aparèixer a les nostres vides parant el país i el món, ja teníem la Literal de maig muntada. El confinament va fer suspendre la fira però ens vam negar a no celebrar-la aquest 2020. Vam decidir posposar-la a desembre, confiant que la cosa estaria una mica millor.

Des de llavors fins a dia d’avui ha plogut molt. Hem fet, desfet, refet i tornat a fer la programació i la producció fira. Hem dibuixat escenaris A, B, C, D i, després, E, F, G i H… Hem llogat i desllogat infraestructures; hem lligat i deslligat actes; ens hem reunit i tornat a reunir per pensar i repensar la fira i, fins i tot, hem arribat a escriure un Pla de Contingència que, com veieu, no ens ha servit de res perquè a fora avui no hi ha fira. No ens podem reunir, ni tocar. No podem passejar-nos ni remanar ni passar les pàgines dels centenars de llibres radicals que omplien el carrer central de la Fabra i Coats.

El Coronavirus, temporalment, ens ha robat aquests moments. Però no ens ho ha tret tot. Ens ha permès enxarxar-nos encara més amb altres fires del llibre com la Fira de Durango, el Flic Festival o la Fúria del Llibre de Xile; ens ha permès connectar amb centenars d’editorials independents que publiquen llibres radicals als Països Catalans i al món sencer, coordinant-nos per fer l’acció Radical May que tant impacte va tenir; ens ha permès cooperar amb entitats de l’Economia Social i Solidària per acabar mutualitzant un servidor i, també, proposar una programació cultural conjunta allunyada de les pràctiques capitalistes. I ens ha fet construir una pàgina web on poder agrupar i retransmetre en directe no només la programació que farem aquests dies a la Fabra i Coats sinó, també, recuperar aquell espai robat dels llibres radicals, a través d’un mercat del llibre que, aquesta edició es celebra en línia.

Hem adaptat la Fira Literal a la realitat que ens toca viure. La comunitat que anualment es trobava el mes de maig a la Fabra i Coats està convidada a venir ara, de manera física o virtual, a la Literal d’Hivern. Una comunitat que, poc a poc, va articulant-se amb els llibres radicals i les idees que van lligades al seu epicentre. I és que Literal és més que una fira. És un esdeveniment cultural que va més enllà de la literatura. I és, sobretot, un espai de trobada que facilita a editorials, llibreries i públic en general, establir converses disteses, conèixer gent i projectes nous i potenciar, en definitiva, les idees crítiques i radicals que poden -i han de- canviar el món.

Defensem els espais comunitaris; espais que tenen la cultura en el seu centre. Perquè si en moments com l’actual ens hem adonat que una sanitat i una educació públiques, universals, de qualitat i gratuïtes són imprescindibles per garantir la salut i el futur de tots i totes, la cultura i les idees crítiques també son eines d’articulació comunitària i de cohesió social imprescindibles, que necessiten d’espais de trobada oberts i, al mateix temps, segurs, per poder reproduir-se.

Fem Literal perquè, en un context de crisi, la cultura és més que mai un bastió de resistència popular. Perquè la cultura, -i especialment la que s’entén, es viu i es produeix en comunitat- és una font de salut col·lectiva i hauria de ser considerada un servei essencial davant l’aïllament i la individualització.

Fem Literal per guanyar terreny i no cedir-ne encara més, davant els grans grups econòmics que, sigui en format de macroempreses editorials, d’entreteniment o de distribució, concentren cada vegada més quotes de mercat.

Fem Literal per alimentar les esperances d’un sector -el del llibre i les idees radicals- que és motor de canvi social i cultural imprescindible per sortir d’aquesta crisi d’una manera diferent.

És per tot això que hem defensat fins al final la possibilitat de trobar-nos a la Fira Literal, perquè aquelles lluites que no lliurem ara, són derrotes segures per al demà.
I ara sí, acabo agraint des del grup promotor la feina de totes aquelles persones invisibles que fan possible durant tot l’any aquest projecte. Gràcies, també, a bibliotecàries, programadores, dissenyadores, editores, traductores, correctores, llibreteres, periodistes, i totes aquelles que fan possible que un llibre arribi a les nostres mans… espais col·lectius i professionals de la literatura que fan que, dia rere dia, un conjunt de papers es converteixin en armes de pensament. I gràcies a tot l’equip humà que ha treballat en l’edició virtual de la fira i, també, en la presencial.

Us deixem ara amb Lu Rois i David Ferández que diuen Erri Di Luca i, després, el debat que hem titulat ‘La cultura és vida’.

La cultura i els llibres són un refugi. Sigueu benvingudes a Literal!

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…