Aquest cap de setmana s’ha celebrat la 9a edició de Literal, fira d’idees i llibres radicals, una edició marcada pel gran nombre d’editorials independents i llibreries cooperatives participants, i el volum d’activitats programades emmarcades en diferents itineraris.
La Literal ha omplert de llibres radicals els carrers de la Fabra i Coats i l’ha convertit, de nou, en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític. Els lectors hi han trobat un espai on conversar de manera distesa amb persones editores, traductores, prescriptores, lectores i biblioteques què, a través del llibre, busquen transformar la societat.
L’edició 2023 ha comptat amb una bona assistència de públic, sobretot a les presentacions i debats, on s’hi han vist sales plenes. S’estima que al voltant de 10.000 persones han passat per la Literal entre dissabte i diumenge. Les organitzadores valoren positivament l’assistència, tot i la previsió de pluja i la gran quantitat d’esdeveniments que es celebraven simultàniament a la ciutat. També destaquen el paper clau de la fira dins del panorama literari, intel·lectual i polític al país i al conjunt de l’Estat espanyol, atraient tant a professionals com a públic en general. Aquesta edició s’ha celebrat amb la mirada posada en l’any vinent, que el projecte fa 10 anys, i està previst celebrar-ho amb una gran festa del pensament crític.
Una de les novetats de la fira d’enguany ha estat l’organització d’itineraris temàtics per analitzar un món que viu en permanent estat d’emergència. L’eix principal d’aquesta edició ha estat l’emergència ambiental, que ha comptat amb diversos actes relacionats, el més multitudinari ha estat la conversa de Tim Jackson, economista ecològic i escriptor, amb la periodista Georgina Pujol on va convidar al públic a fer un canvi de vida i de sistema, tot assenyalant que hi ha vida després del capitalisme. Totes les converses i diversos debats van girar entorn a la idea de com transformar el model de societat actual, que es basa en l’expansió econòmica i el consum desmesurat, per un model més sostenible i respectuós amb el planeta.
Avui, diumenge, s’ha posat el focus en l’emergència feminista, a través de converses sobre la dissidència del gènere, violències patriarcals o el dret al propi cos, les sales han respost amb molta afluència de públic atent a les diferents ponents expertes en la temàtica. Durant el dia, també hi ha hagut espai per a l’emergència antifeixista, on s’han abordat estratègies per fer front a l’extrema dreta, i posar fre al racisme, la xenofòbiai a la intolerància. I, finalment, l’emergència internacionalista, Palestina i Kurdistan són dos pobles en lluita pel seu alliberament. Literal ha proposat conèixer com s’organitzen des de dins i des de fora aquestes lluites. Sozdar Dêrik, membre de la Comandància General de les YPJ (Unitats de Protecció́ de Dones) a Rojava, ha creat una gran expectació i ha aplegat al voltant de 400 persones a la Fàbrica de Creació en la conversa amb la periodista Mònica Terribas, on ha parlat en profunditat sobre les dones al Kurdistan i ha acostat la seva experiència i coneixement sobre les YPJ. És la primera vegada que una dona del seu rang viatja a Europa per participar d’un esdeveniment.
La fira ha programat en dos dies una setantena d’activitats entre presentacions de llibres, grans converses, debats, poesia, contacontes i actuacions musicals que han ocupat cinc espais repartits per tot el recinte. S’han utilitzat els espais habituals, i també s’ha pogut gaudir d’un espai per a la lectura, un espai de joc per a canalla i una zona de bar i restauració local i senegalesa.
La Fira Literal és possible gràcies a la intercooperació de Kult (Tigre de Paper, Bellaterra Edicions, L’Agulla Daurda i Catarsi), Triangular Edicions, La Carbonera, l’Ateneu l’Harmonia i Biblioteques de Barcelona.