Literal impulsa el Radical May, una iniciativa online per transformar el món

Literal impulsa el Radical May, una iniciativa online per transformar el món

El món s’ha vist sacsejat per una pandèmia que ha fet tremolar els fonaments de la societat capitalista. En aquests moments d’incertesa és més necessari que mai posar-nos a pensar i a discutir sobre les idees que propiciaran la transformació profunda que necessiten les nostres societats.

El món del llibre, i en especial les editorials de pensament crític, està vivint un moment molt dur a nivell internacional a causa del tancament de les llibreries. Davant d’aquesta situació, una sèrie d’editorials radicals de tot el món juntament amb LITERAL, la fira d’idees i llibres radicals, ens hem proposat tirar endavant un festival online del llibre radical que iniciarà el proper 1 de maig, diada internacional de la classe treballadora, i s’allargarà tot el mes.

El festival literari comptarà amb una programació variada de taules rodones, xerrades i debats al voltant de les idees que transformaran el món que ve. Les activitats es portaran a terme en la majoria de franges horàries i diversos idiomes. D’aquesta manera, en un moment d’incertesa, aquesta iniciativa pretén situar el pensament crític en el pal de paller de les respostes que totes i tots necessitem durant el confinament.

Així, autores i autors de renom internacional i nacional seran les protagonistes d’aquest maig radical. El tret de sortida del festival el donarà la conversa que Susan Ferguson i Tithi Bhattacharya tindran sobre “La vida, el capitalisme i la pandèmia: idees feministes sobre el treball de les dones”. El mateix dia 1 de maig, Noam Chomsky i Erik Loomis reflexionaran sobre la “Resistència obrera a la crisi del capitalisme”. Mark Bray, Wu Ming, Sarah Jaffe o Costas Lapavitsas seran alguns dels autors que també reflexionaran durant el Radical May.

El projecte vol sumar durant aquest maig iniciatives d’arreu del món en les principals llengües del planeta. A través del manifest, que es pot trobar a la web de la iniciativa, ja s’hi han sumat projectes d’Estats Units, Regne Unit, Canadà, Indonèsia, Catalunya, l’Estat Espanyol, Amèrica Llatina, França i Itàlia, entre altres. Verso books, Bellaterra edicions, Haymarket, Pluto press, Tigre de Paper edicions, Feminist Press, PM press, AK press o Momo editore son algunes de les editorials participants.

Radical May tindrà com a espai de trobada i difusió la pàgina web de la fira Literal. Així, radicalmay.literalbcn.cat serà, alhora, agenda i repositori de les activitats que es programaran de l’1 al 31 de maig arreu del món i que es podran seguir gratuïtament per internet.

www.radicalmay.literalbcn.cat

Aquests textos van ser publicats ara fa un any en el llibre “Literalment“. Podeu comprar el llibre per col·laborar amb les següents edicions de la Fira Literal.

La Fira Literal publica de forma totalment lliure les entrevistes i converses de les principals ponències de totes les edicions de la Fira.
Espais col·lectius i professionals de la literatura com les editorials, les llibreries o les biblioteques, entre altres, fan possible que dia rere dia un conjunt de papers es converteixin en armes de pensament, en llibres que llegim i que ens fan qüestionar la realitat i fins i tot a nosaltres mateixes. Perquè els llibres i les idees radicals són aquelles que pretenen no només analitzar el món sinó canviar-lo des de l’arrel.

A nosaltres no ens mouen els llibres com a mercaderies ni com a acumulació d’objectes a les estanteries, per això promovem una cultura del compartir. El llibre és una eina de formació, un recurs individual i col·lectiu, una forma de circulació del saber, i fins i tot, de diversió, el llibre és un bé comú. Per això volem que els nostres llibres siguin béns comuns i volem imaginar el seu futur a partir d’aquesta pertinença comuna.

Ens cal un ecosistema global i participatiu, on la presència d’editorials i llibreries contribueixi a la difusió i la presència d’un pensament divers. Un ecosistema viu i en moviment, sensible a les nostres realitats socials. Un ecosistema on les diferències tinguin un valor. Literal vol crear espais on es pugui manifestar aquesta biodiversitat. És per això que posem en marxa la nostra pròpia llibreria virtual a través de l’espai “Lectures Crítiques” on publiquem de forma totalment lliure les entrevistes i converses de les principals ponències de la Fira Literal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Mapa de la Fira Literal 2020

La Fira Literal apostem per una cultura crítica, alliberadora, participativa i transformadora.
veure mapa

Busques alguna editorial?

T'ajudem a trobar la teva!
veure editorials

Vols posar un anunci al web?

Envia’ns un correu a promo@literalbcn.cat
Contacte
LLIBRES DESTACATS

Fem servir cookies. Si continues navegant pel web, entenem que hi estàs d’acord.