Els Wu Ming a la Fira Literal 2020

Wu Ming Foundation, més conegut com Wu Ming, és un col·lectiu d’escriptors italians provinent de la secció bolonyesa del Projecte Luther Blissett (1994-1999), i que es va fer famós amb la novel·la Q.

A diferència del pseudònim oberta “Luther Blissett”, “Wu Ming” es refereix a un grup específic de persones, actives i presents en l’escena cultural des de gener de 2000. El grup és l’autor de nombroses novel·les, traduïdes i publicades en diversos països. El 2008 el mateix grup va autodescriure part de la seva producció com a pertanyent a un conjunt d’obres que es proposava anomenar Nova èpica italiana (New Italian Epic).

Una vegada que l’escriptor es converteix en una cara (pública)… s’inicia un remolí caníbal: aquest rostre apareix per totes parts, gairebé sempre en forma inoportuna. Una foto és testimoni de la meva absència; és un estandart de distància i solitud. La foto em paralitza, congela la meva vida en un instant, em nega la possibilitat de transformar-me en alguna cosa diferent. Esdevinc un “personatge”, un pedaç per omplir a corre cuita el forat d’una pàgina, un instrument que amplifica la banalitat. Pel contrari, la meva veu, els seus matisos, les seves cadències, la seva decisió imprecisa, la seva tonalitat, el ritme i la pausa, els títols, és el testimoni d’una presència fins i tot quan no hi sóc; m’apropa a les persones i no em nega la meva capacitat de transformació perquè és una presència dinàmica, viva, tremolosa si bé sembla immòbil.

En xinès, «wu ming» pot significar «anònim» o, amb un to diferent a la primera síl·laba, «cinc persones», un doble sentit que forma part de la raó per la qual el col·lectiu va adoptar aquest nom. El nom triat tant homenatja als dissidents («Wu Ming» és una signatura comuna entre els ciutadans xinesos que exigeixen democràcia i llibertat d’expressió) com rebutja la màquina de fer famosos que converteix l’autor en una estrella.

«Wu Ming» és també una referència a la tercera frase del Daodejing: «L’origen sense nom del Cel i la Terra», a més a més de voler dir «no entenc» en cantonès.

El 1999, amb el nom de Luther Blissett, van publicar la novel·la Q. El 2003, ja amb el seu nou nom, van publicar 54, a la qual han seguit Manitua­na, Altai i ara El Ejército de los Sonámbulos, a més de l’antologia de relats Anatra all’arancia meccanica i d’alguns «objectes narratius no identificats» (Asce di guerra, Timira, Point Lenana). També han escrit amb el cineasta Guido Chiesa el guió de la pel·lícula Lavorare amb lentezza. A més, alguns membres del col·lectiu han publicat diverses obres de manera individual.

Els Wu Ming a “Llegir en Català”

Els Wu Ming a “Tigre de Paper”

Els Wu Ming a “Godall Edicions”

Els Wu Ming a “Traficantes de Sueños”

Els Wu Ming a “El País”

Els Wu Ming a “Jot Down”

Discurs inaugural Literal 2023
  • Fira Literal
Bon dia a totes i a tots. I gràcies per acompanyar-nos un any més -i ja en van 9- a Literal, la fira d’idees i llibres radicals.  Us convid…