Un bon llibre sempre és una provocació

Els dies 21 i 22 de maig de 2022 es va celebrar la 8a edició de LITERAL, fira d’idees i llibres radicals, una edició marcada pel gran nombre d’editorials i llibreries participants, el retorn a la normalitat post pandèmia, el gran nombre d’activitats i l’ampliació d’espais. La LITERAL va omplir els carrers de la Fabra i Coats i la va convertir, de nou, en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític. Els lectors hi van trobar un espai on conversar amb editors, traductors, prescriptors, lectors i biblioteques que, a través del llibre, buscaben transformar la societat.

L’edició 2022 de LITERAL va ser una edició excepcional. Unes 10.000 persones van passar al llarg del cap de setmana per la 8a edició de la LITERAL. Es va valorar molt positivament l’assistència, tot i l’onada de calor, i es va destacar el paper cabdal d’aquest esdeveniment en el panorama cultural local i nacional. La fira es va poder organitzar de nou amb normalitat, va comptar amb un gran nombre d’editorials participants (més de 100) i la creació de nous espais i aliances.

La fira LITERAL va programar una setantena d’activitats entre presentacions de llibres, grans converses, debats, poesia, contacontes i actuacions musicals que han ocupat 5 espais repartits per tot el recinte. Es van utilitzar els espais habituals de converses i presentacions però, també, se’n van generar de nous com l’Espai Àgora, un espai de debats i reflexió amb ponents del món literari, l’acadèmia i els moviments socials. També es va poder gaudir d’un espai per a la lectura, un espai de joc segur i un espai de bar i restauració.

Entre els actes que van reunir més públic van destacar-ne la conversa entre les franceses Françoise Vergés i Houria Bouteldja, que van centrar la seva conversa en el feminisme descolonial, Wu Ming, el col·lectiu d’escriptors italians que es va fer famós amb la novel·la Q, i la de Núria Bendicho i Layla Martínez, que es van centrat amb la narrativa arrelada a la terra

L’edició 2022 va compar, també, amb un espai professional, Literal PRO. Una setantena d’editorials provinents de tot el món hi van participar i es van realitzar un gran nombre de trobades entre aquestes editorials. L’objectiu que persegueix l’organització de Literal amb aquest espai professional és erigir-se com a espai referent a Europa per a l’intercanvi i compra-venda de drets.”