Laura Arau, coordinadora de la Fira Literal
Bon dia a totes i a tots,
I moltes gràcies per ser avui aquí. Aquest és un agraïment molt sincer que crec que, més enllà de l’organització de Literal, també el podem fer en nom del centenar d’editorials que avui omplen els carrers del recinte de la Fabra i Coats.
Tornem a recuperar la Literal del mes de maig. La cita primaveral del pensament crític. La trobada anual amb les persones que hi ha al darrera dels vostres llibres de capçalera. Avui i demà editores, autores, traductores, correctores, il·lustradores, llibreteres, bibliotecàries i lectores ens trobem per reflexionar com transformar el món que ens envolta.
Aquesta edició encara no ens ha permès reinstalar la gran carpa que muntàvem a l’entrada del recinte. Ens hem hagut de reinventar, també, a nivell d’espai. Així que hem decidit ocupar els carrers de tot el recinte i instal·lar-hi La Ciutat dels Llibres Radicals. Des de Literal hem volgut reivindicar la memòria d’homes i dones vinculades políticament a les idees que van contribuïr a forjar els fonaments d’aquesta fira i festival literari. Avui els carrers de la Fabra i Coats porten noms com l’avinguda Montserrat Roig, la plaça Manuel Vázquez Montalbán, el carrer Joan Fuster, la rambla Aleksándra Kolontái i la Plaça Maria-Mercè Marçal.
De fet, un vers d’aquesta última autora ha acompanyat i inspirat la Literal d’aquesta edició. Diu així: “Reguem-la amb pluja i sol, defensem-la amb les dents, perquè hi arreli l’arbre de l’alliberament”.
La nova crisi capitalista desencadenada per la pandèmia de la Covid-19 ha afectat profundament la nostra societat. Hem de sortir de la pandèmia més preparades, més ben organitzades i amb més idees -i més radicals-. És per això que Literal ens disposem a “regar-la amb pluja i sol”, després que les editorials que conformen el festival hagin difòs les seves llavors a través d’aquests artefactes culturals que són els llibres.
Les editorials, les llibreries, les biblioteques, el món cultural en general… hem i estem lluitant per conservar els espais culturals tal com els teníem abans de la pandèmia. Hem viscut un any i mig molt dur i ple d’incerteses. Per tots, també pels gestors i l’administració. Però no volem deixar de recordar que l’administració (totes les administracions) haurien d’estar al servei de la gent i no ens hem sentit prou acompanyades. Les dificultats han estat moltes, els canvis de protocols i de criteris, els silencis que han suposat una incerteses fins aquesta setmana… No es pot organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques amb marge de pocs dies. Hem vist el que ha passat aquest any amb els companys del LiberisLiber i no voldríem haver d’anunciar, també, que Literal no podrà celebrar els seus 8 anys de vida. Volem responsabilitat per part de les administracions d’aquest fet, de la mateixa manera que prenen responsabilitats dels grans esdeveniments de ciutat o de país. Ni més, ni menys.
Per Literal no tot han estat problemes. També hem tingut moltes alegries. Com us vam explicar a la Literal d’Hivern, des de l’organització hem aprofitat els mesos de confinament per expandir la nostra xarxa de col·laboracions. En aquest sentit, hem ampliat la col·laboració amb biblioteques i amb llibreries de tot el territori català. Cal destacar que una trentena de llibreries s’han adherit a la fira i que, alhora, hem signat un conveni de col·laboració amb Bookshop. Des de Literal apostem per donar suport a aquelles llibreries i editorials independents que opten per la venda de proximitat o per plataformes alternatives a Amazon.
Avui també us volem explicar que Literal ha fet una aposta per la sobirania tecnològica. Una de les conseqüències directes de la pandèmia ha estat la digitalització desfermada, que ha afectat a moltes de les esferes de la nostra vida: relacions personals, laborals, espais d’estudi, consum de cultura…. Preocupades per l’ús massiu d’eines capitalistes, vam crear juntament amb la XES, l’SMAC i LaFede.cat el projecte ‘PlataformESS’, amb l’objectiu de generar eines tecnològiques, en codi obert i al servei de l’economia social i solidària. Aquesta edició de Literal hem incorporat aquestes eines a la nostra web i hi retransmetrem els actes per streaming.
I, anem acabant, repetint el que s’està convertint en el nostre mantra:
- Literal no té sentit sense vosaltres; sense la comunitat. Vosaltres feu possible que, després de 7 anys, Literal continuï tenint sentit. Ens inspireu i sou el nostre motor. I feu que ens surtin les forces de sota les pedres quan tècnicament tot son problemes.
- Des de Literal defensem la cultura com a bé essencial i com a bastió de resistència popular. Perquè la cultura és una font de salut col·lectiva i hauria de ser considerada un servei essencial davant l’aïllament i la individualització.
- Defensem els espais comunitaris; espais que tenen la cultura en el seu centre. La cultura i les idees crítiques són eines d’articulació comunitària i de cohesió social imprescindibles, que necessiten d’espais de trobada oberts i, al mateix temps, segurs, per poder reproduir-se.
- Defensem la literatura independent i seguim lluitant per guanyar terreny i no cedir-ne encara més, davant els grans grups econòmics que, sigui en format de macroempreses editorials, d’entreteniment o de distribució, concentren cada vegada més quotes de mercat.
Des de Literal volem una societat més crítica. Una societat més feminista. Una societat que combati el feixisme. Una societat que tingui cura del planeta. Una societat que cuidi i es cuidi. Una societat que defensi allò públic. Una societat sense desigualtats ni opressions; on la garantia de les llibertats individuals siguin el desenvolupament de totes les llibertats col·lectives. Una societat més lliure.
Us deixem ara amb Pol Fuentes i Inés Macpherson i el seu espectacle ‘El planeta que reflectim’, que han creat especificament per a Literal. I, després, us convidem a reflexionar entorn a una pregunta: ‘Podem sobreviure sense el món rural?’
Sigueu benvingudes a Literal!