Ja ha començat la 9a edició de Literal, la fira de llibres i idees radicals, que es celebra a la Fabra i Coats de Barcelona.
Enguany, un centenar d’editorials independents i llibreries cooperatives es reuneixen al recinte de la Fabra i Coats per convertir-lo de nou en el punt de trobada de la cultura i el pensament crític. Més de 4.000 títols exposats en 115 parades de 90 segells editorials independents i 8 llibreries cooperatives. La Fira Literal ha programat una setantena d’activitats entre presentacions de llibres, grans converses, debats, poesia, conta contes i actuacions musicals que ocuparan 5 espais repartits per tot el recinte, on també hi haurà un espai de lectura, un de joc i un racó gastronòmic. La fira està oberta al públic i de caràcter gratuït.
«Sovint, entre el dir i el fer hi va un bon tros de carrer», Víctor Català.
Literal dedica el cartell de la 9a edició de la fira a Caterina Albert i Paradís. Coneguda pel seu nom de ploma, Víctor Català, l’escriptora ens recorda que “sovint, entre el dir i el fer hi va un bon tros de carrer”. Literal es celebra la setmana anterior a les eleccions municipals. És un bon moment per parar a reflexionar sobre la importància de passar del dir al fer, en un moment en el qual, massa vegades, les paraules i les accions no van de la mà.
La Víctor Català és una de les escriptores més importants de la literatura catalana i una figura clau per entendre la relació entre la literatura i la vida. En la seva obra reflecteix les preocupacions i inquietuds de la societat catalana del seu temps, posant en relleu les desigualtats socials, les contradiccions de la moralitat i la lluita per la llibertat i la dignitat de les persones. Aquesta relació entre la literatura i la realitat és precisament l’essència de la fira Literal. Una fira que apropa la literatura i les idees radicals a les persones. Un espai comunitari per a la reflexió, el diàleg i la crítica.
Programació 2023: analitzem un món en estat d’emergència a través de 4 itineraris temàtics.
El món actual està immers en diverses crisis que posen en perill el nostre futur com a societat. L’emergència climàtica, l’auge de l’extrema dreta, les violències masclistes, o les retallades de llibertats són només algunes de les emergències que cal abordar amb urgència. Són problemàtiques interconnectades, causades pel model de societat capitalista establert, que prioritza el creixement econòmic per damunt de qualsevol altra cosa.
Literal reflexiona sobre diverses emergències que són, alhora, itineraris temàtics en la programació de la fira. L’eix principal d’aquesta edició de Literal és l’emergència ambiental. Avui, dissabte, hi ha diversos debats i converses que giren entorn a la idea de com transformar el model de societat actual, que es basa en l’expansió econòmica i el consum desmesurat, per un model més sostenible i respectuós amb el planeta. Demà, diumenge trobarem la resta d’itineraris. Es posarà el focus en l‘emergència feminista, a través de converses que analitzaran com combatre la cultura del masclisme i de la violència que impregna la nostra societat, i promoure valors com la igualtat, el respecte i la llibertat per a tothom. Hi haurà espai per l’emergència antifeixista. La convivència està en escac i mat per l’auge de l’extrema dreta així que Literal explorarà com posar fre a la xenofòbia, al racisme i a la intolerància. I, finalment, l’emergència internacionalista també hi serà present. Palestina i Kurdistan son dos pobles en lluita pel seu alliberament. Literal proposa conèixer com s’organitzen des de dins i des de fora aquestes lluites.
Tim Jackson i Sozdar Dêrik, entre els ponents destacats aquesta edició.
La novena edició de la Fira Literal compta amb la presència de Tim Jackson, economista ecològic i escriptor. És l’autor del llibre ‘Postcreixement’, editat per Arcàdia en català i NED ediciones en castellà. Avui, conversarà amb la periodista Georgina Pujol, sobre la vida després del capitalisme. L’activitat està emmarcada en l’itinerari ‘emergència ambiental’.
Demà es comptarà amb la participació de Sozdar Dêrik, membre de la Comandància General de les YPJ (Unitats de Protecció́ de Dones) a Rojava. Conversarà amb la periodista Mònica Terribas sobre les dones al Kurdistan i oferirà la seva mirada sobre les YPJ. Aquesta xerrada forma part de l’itinerari ‘emergència internacionalista’.
En la línia d’oferir propostes transformadores i gràcies a la col·laboració de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, s’han organitzat diverses taules rodones, entre les que destaca ‘Economia comunal: entre l’ESS i el poder popular’ on participarà Kali Akuno, cofundador i codirector de Cooperation Jackson, una organització americana de desenvolupament sostenible de la comunitat, de la democràcia econòmica i de la propietat comunitària. L’activitat tindrà lloc diumenge al matí i forma part d’una gira programada conjuntament amb diversos ateneus cooperatius i entitats de l’economia social.
En els recorreguts temàtics, a banda de grans converses i debats, Literal proposa el diàleg entre llibres on els propis autors conversaran sobre aquells punts destacats dels seus llibres. Andreu Escribà conversarà amb Miguel Pajares sobre sostenibilitat i crisi climàtica, Belén López Peiró i Nerea Barjola debatran com combatre la violència masclista, i Miquel Ramos i Raymond Craib abordaran el creixement de l’extrema dreta.
Finalitzada la 3a edició de l’espai professional.
Dijous i divendres, dos dies abans de la fira oberta al públic, es va celebrar la Literal PRO a la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats. L’espai professional de la fira ha reunit en la seva tercera edició una seixantena d’editors provinents de països com França, Estats Units, Marroc, República Txeca, Argentina, Portugal o Xile. S’ofereix un espai de trobada que facilitarà la compra-venda i intercanvi de drets, espais de treball entre editors i escriptors, i una programació paral·lela amb converses i tallers que han abordat temàtiques d’interès com l’ecoedició, com construir catàlegs editorials feministes o les claus per distribuir a Amèrica Llatina. Amb aquesta aposta, Literal segueix treballant per crear un espai de referència del pensament crític a nivell internacional.